Parkování před školami je na mnoha místech problém

27. září 2013 14:20

Parkování patří v posledních letech mezi nepříjemné problémy velkých měst. I proto Radiožurnál společně se Zelenou vlnou připravil projekt Parkuj jako člověk. Ten se blíží do finále a vy můžete hlasovat o nejlepších fotografiích na internetových stránkách parkujjakoclovek.cz, třeba právě teď. Ale zpátky do každodenní praxe – samostatnou kapitolu přitom tvoří auta před základními školami. Stále více rodičů sem vozí děti pravidelně. A prostranství u škol ranním dopravním kolapsům dávno nestačí. A řešení této situace je pravděpodobně v nedohlednu.

Hodně rodičů to dobře zná. Každé ráno příjezd ke škole, vysazení školáka před vchodem a rychlý odjezd za dalšími povinnostmi. Své o tom ví pan Pavel, který děti vozí do základní školy v Karlových Varech z nedaleké vesnice. „Jsem zvyklý ze školky, tam to bylo stejné. Když přijdete včas, tak tady místo seženete, déle už je to těžké,“ říká pan Pavel.

Jenže na ranní motoristický chaos kdysi architekti připravili jen málo školních areálů. Vysazování dětí u škol ráno i odpoledne paralyzuje na mnoha místech celé ulice. A kdo s tím nepočítá, může být zaskočený. „Je to kvůli tomu, že rodiče zastaví auto, vyvedou si dítě, parkují hlava nehlava. Prostě musíte čekat, než dítě vyvedou a zpátky se usadí a vyjedou autem.“ Tyhle zkušenosti má Hana Dušková ze školky kde pracuje, a také z karlovarského sídliště Růžový vrch odkud každé ráno vyráží do práce.

Čtěte také

Problémy s motoristy u škol ale nejsou jen ve městech. Najdou se třeba i v krušnohorské obci Abertamy kde starostuje Zdeněk Lakatoš. „Problém vzniká v momentě, kdy se sejdou tři řidiči, kteří by nejradši vjeli do školy a všichni stojí přímo u vchodu a nejsou schopni ani pět metrů popojít. Potom se stane, že tam zablokují celou ulici a hádají se. Takových případů je však minimum.“

Příjezd automobilů prakticky až do jednotlivých tříd, prakticky ve stejnou dobu – to je nápor, který jde zvládnout jen obtížně. V Sokolově na potíže reagují instalací jednoduchých zábran. „My to v Sokolově řešíme. Pokud už je problém a zajíždějí nám rodiče přímo před školy na jakási odstavná místa z dlažeb, tak to řešíme většinou zvýšeným dohledem a řešíme to také zabudováním sloupkového systému,“ vysvětluje za městskou policii Jan Picka.

Čtěte také

Nedostatek prostoru pro krátkodobá stání aut u základních škol trápí i Karlovy Vary. A tak na to lázeňská metropole začíná reagovat. Podle primátora Petra Kulhánka by to rannímu režimu v ulicích mělo pomoci. „Jsou to úpravy komunikací zejména k vytvoření parkovacích míst na pár minut, kdy auto zastaví, vyloží školáky a odjede. Samozřejmě veškerá tato parkovací místa budou osazená dopravním značením krátkodobého parkování,“ upozorňuje Petr Kulhánek.

Jenže problém s auty u škol asi definitivně vyřešený nebude nikdy. A tak budou rodiče a jejich děti i nadále spoléhat na pomoc strážníků městské policie. A doufat musí v ohleduplnost řidičů, která se ale dnes příliš nenosí.

autor: zdt
Spustit audio