Pokuta za parkování před libereckým soudem nebo vzdálená parkovací místa?

30. září 2013 11:24

Projekt Radiožurnálu a Zelené vlny „Parkuj jako člověk“ vrcholí. Už o následujícím víkendu uspořádáme na brněnském autodromu mistrovství republiky v parkování. Cílem projektu je nejen poukázat na řidiče, kteří zaparkují kdekoliv bez ohledu na ostatní, ale i poukázat na problematická místa. A právě proto se teď vydáme k libereckému Justičnímu paláci. Je to moderní budova, která má jednu velkou chybu. Projektanti jaksi pozapomněli na to, že k němu budou jezdit lidé z celého kraje a většina z nich potřebuje zaparkovat. Teď auta parkují v úzké uličce Na Ladech a způsobují tak vrásky zejména záchranářům – hasiči by tudy přes den neměli šanci projet.

„Na jednu stranu si myslím, že bych musel jezdit metrem, abych si to všude přeměřil, na druhou stranu by mě zajímalo, kde mám tedy zaparkovat, když potřebuju jít na soud a všude kolem soudu je parkování pouze pro soudce, členy justiční stráže a státního zastupitelství,“ rozčiluje se řidič ve chvíli, kdy ho strážníci upozorňují, že zaparkováním svého vozidla v ulici Na Ladech nedodržel minimální šířku jízdního pruhu. Mohl by dostat pokutu ve výši dvou tisíc korun, botičku nebo by mu taky mohli odtáhnout vozidlo. Řidič jde naštvaně hledat nějaké volné místo v nedaleké vilové čtvrti, ale lituje mimoliberecké účastníky soudních řízení.

Čtěte také

„Já nevím, v Hradci mají u každého úřadu krásné parkoviště pro občany. Tady nic. Takže člověk přijede, já jsem to viděl, jezdí okolo, já jsem to sám viděl. Ptali se mne, kde se dá u soudu zaparkovat a já jsem jim odpovídal, že to tady nejde nikde. Tak se na mne dívali, jestli jsem se nezbláznil.“

Předsedkyně soudu Ivana Šoljaková problém s parkováním zdědila po své předchůdkyni a neumí ho řešit ani pro zaměstnance soudu. „Parkoviště, kterým disponuje přímo soudní budova, je poměrně malé, je tu mezi 20 až 30 místy, což je samozřejmě nedostatečné, protože jenom okresní soud má včetně soudců 150 zaměstnanců. A zhruba tak třetina čtvrtina může dojíždět vozy.“ Že by soud investoval do parkoviště je iluzorní – není kde a v justici nejsou navíc peníze. „Takže vidím minimální možnost, že by se s tím dalo do budoucna něco dělat,“ dodává soudkyně.

Ulice Na Ladech je příliš úzká

A tak auta lidí, kteří chodí k soudu jako svědci, obhájci nebo jako veřejnost dál parkují v ulici Na Ladech a čeká se na to, až se stane průšvih. Že tudy třeba, až bude ve čtvrti starých domků u soudu hořet, neprojedou hasičské vozy. Strážníci řidiče upozorňují, aby tam neparkovali, pomohla by jim značka zákaz stání. „Samozřejmě, tyto věci se řeší dnes a denně. Ve městě existuje komise pro dopravní značení, kde se probírají pravidelně problémová místa, tak aby se dopravní značení upravilo ve prospěch všech,“ říká ředitel městské policie Ladislav Krajčík.

Značka zákaz stání sice problém, kde zaparkovat, když jdu k soudu, nevyřeší, mohla by ovšem pomoct zachránit lidské životy. Pomohlo by i zjednosměrnění ulice. Dopravní komise ale rozhodla, že nebude ani značka ani jednosměrná ulice.

Čtěte také

„Řidiči by měli dodržovat obecná pravidla silničního provozu, kam patří i šířkové parametry komunikace. Musí mít na šířku prostor volný pro průjezd ostatních vozidel včetně záchranářů, hasičů. Pokud nedodržují ty šířkové parametry, což jsou v každém směru tři metry, hrozí jim postih,“ vysvětluje Zuzana Minstrová z magistrátu.

A kruh se uzavírá bez toho, aby se problém vyřešil. „Jestliže občané uvidí, že v ulici Na Ladech někdo parkuje, mohou zavolat buď městskou policii, nebo Policii České republiky,“ dodává Zuzana Minstrová z magistrátu.

Spustit audio