Policejní superby straší piráty - přehlédnou je

8. leden 2014 09:45

Do nového roku vyrazilo na naše dálnice stíhat hříšníky sedm nových rychlých superbů. Ty by měly postupně nahradit dosluhující passaty. Vždyť prvních 16 z nich začalo stíhat piráty už na počátku roku 2009. Většina z nich najela za tu dobu bezmála půl miliónu kilometrů, jejich posádky odhalily na sto padesát tisíc přestupků a na pokutách vybraly desítky miliónů korun. Jedním z prvních byl i passat R 36 na dálničním oddělení v Mirošovicích na dálnici D1. Tedy na nejzatíženějším úseku dálnice u nás. Ten si poctivě odkroutil svých 420 tisíc kilometrů a nyní nadešel čas střídání stráží.

Od první chvíle je jasné, že superby, tedy i tento v Mirošovicích, daleko lépe splynou s davem, což z prvních zkušeností potvrzuje i šéf zdejšího dálničního oddělení Miroslav Čihák. „Superb je výrazně anonymnější, než byl passat a lidé jsou velmi překvapení, že je staví manažerské vozidlo, a my máme ještě takovou tmavou barvu, a vůbec nevědí, že je staví policie,“ popisuje Miroslav Čihák.

Čtěte také

Pojďme se o tom přesvědčit na vlastní oči. Superb, stejně jako passaty, se řadí do pravého pruhu, jeho posádka sleduje okolní auta a vyhlíží případného hříšníka. Je namrzlo, a tak všichni okolo jedou opatrně. Přesto netrvá dlouho, po pěti ujetých kilometrech se rozblikají majáky. Nejde totiž jen o dodržování rychlosti. Superb tak navádí řidičku staršího Fordu do bezpečí na parkoviště u benzínové stanice.

Policista odchází zkontrolovat, zda je vše v pořádku, jestli řidička nemá například zákaz řízení, a zda je vše v pořádku také, pokud jde o auto. Zatím jeho parťačka provádí dnes při každé kontrole obvyklou dechovou zkoušku.

A čeho, že se dotyčná dopustila? „Zastavili jsme vás pro přestupek telefonování za jízdy. Jestli budete souhlasit, můžeme to vyřešit blokovou pokutou, 200 korun na místě,“ upozorňuje řidičku policistka.

Řidička bez diskusí zaplatila a byla ráda, že její prohřešek byl jen za dvě stě korun. Mohlo to být až desetkrát tolik. V průběhu kontroly si pak superb zvědavě obhlíželi i řidiči od nedaleké pumpy. „Je nenápadnější než passat, passaty byly dost čitelné a kdo se na dálnici pohybuje pravidelně, tak měl docela přehled a musím přiznat, že jsem si to také hlídal ve zpětném zrcátku – když jsem viděl passata, upravil jsem rychlost.“

Čtěte také

Máte na tachometru supenu zhruba šest tisíc kilometrů, jaké jsou první reakce řidičů na to, že je stavíte v anonymnějším autě, než byl passat? „Většinou jsou překvapení, žádají nás, jestli si auto nemohou zvenku prohlédnout. Hledají nějaké znaky, které by se odlišovaly, ale myslím, že jich není zrovna moc. Možná až na zadní anténu,“ říká policistka. A takovou anténu spatříte ale až na vzdálenost, na kterou jste stejně změřeni. Navíc, jak jsme slyšeli, nejde jen o rychlost.

autor: pgj
Spustit audio