Policie chce nakoupit airbagové vesty pro policisty na motorkách

12. červenec 2017 12:12

Řidiče policejních motorek možná budou zanedlouho chránit vesty s airbagy. Ministerstvo vnitra jich chce koupit 500. Informace přinesl deník Právo. Za motorkářské airbagy je ministerstvo ochotné utratit přes 6,5 milionů korun. Podle dopravní policie to zvýší bezpečnost policistů na motorkách a ti tak zároveň půjdou příkladem ostatním. V odpoledním Radiožurnálu se o tématu bavila Hanka Shánělová s Romanem Jakovcem, instruktorem motoškoly Bezpečně na motorce.

Jak airbag na motorku vypadá a jak funguje?

Airbag na motorku je relativně stará záležitost, jelikož se vyvíjí už od 70. let minulého století. Dnes už se ale dostal do fáze, že můžeme rozlišovat tři základní druhy. První airbag je pro závodníky, kdy aktivaci airbagu provádí čidlo v kombinéze toho závodníka. V civilní verzi airbag spouští čidlo na motocyklu. V základní verzi pak airbagovou vestu nebo bundu spouští vytržení lanka, které se připíná k motocyklu.

Dnes už jsou poměrně hojně rozšířené chrániče páteře, na trhu jsou také čím dál tím bezpečnější helmy. Jakým zraněním může předejít motorkářský airbag?

Je to natolik relativní a mladé téma, že ani odborníci z oboru zdravotnictví nebo soudní znalci nám nejsou schopni říct zcela definitivně, zda kdyby motorkář býval měl u nějaké nehody airbagovou vestu, jestli by mu to zachránilo to či ono anebo naopak pokud by jí býval neměl, zda by mu to způsobilo nějaká další zranění. Pořád se tedy bavíme o velmi relativní věci. Nicméně co se ví prokazatelně, odborně ze závodního prostředí, tak odborníci se domnívají, že můžou airbagy chránit před zlomeninami klíčních kostí, úrazy ramen a také úrazy krční páteře nebo i celé páteře.

Když se podíváme na druhou stránku, když bude mít motorkář airbag, nebude mít zároveň mít i větší sebevědomí a nebude víc riskovat? Nemá to i tenhle druhý efekt?

To jste řekla velmi přesně. Z celosvětových statistik dopravních nehod je patrné, že čím bezpečnější auta jezdí, tím bezpečněji se v nich řidiči cítí a tím více i riskují. To znamená, že pořád jsme jenom lidé, i automobilisté jsou motocyklisté a u některých jedinců může vzniknout pocit neohroženosti a budou si myslet, že ta airbagová vesta je všemocná. Ona vám ale ochrání pouze vaší tělesnou schránku a to jen v některých případech, které ještě neumíme popsat. Každopádně je ale třeba uvědomit si, že to není všemocný lék na všechno a že jsme jenom lidé, kteří chybují, takže u části populace je riziko, že si motorkář vezme vestu, řekne si „teď jsem nesmrtelný“ a bude jezdit ještě rychleji a víc nebezpečně nebo ve vyšších náklonech v zatáčkách.

Podívejte se na video z crash testu airbagové vesty:

autoři: has , kso , tva
Spustit audio