Povinné ručení má od nového roku zdražit až o pětinu

25. září 2013 13:20

Kdo platí v dnešní době za povinné ručení 5 tisíc korun, příští rok by mohl zaplatit až 6 000. Taková je jednoduchá matematika podle pojišťoven. Ty totiž připravují zdražení povinného ručení, které by mohlo podle odhadů dosáhnout až dvaceti procent.

„Mě je to jedno, ale je to nespravedlivé vůči těm, kteří nebourají nebo nezpůsobí nehodu. Je to kruté a docela i nespravedlivé, protože nevím, kolik by za to ještě chtěli,“ rozhořčují se řidiči. Podle údajů pojišťoven za posledních pět let klesla průměrná cena povinného ručení zhruba o tisíc korun na současných přibližně 2 800 korun. Ještě před pěti lety, tak měli zisk zhruba šest procent z vybraných peněz, nyní jsou ve ztrátě tři procenta.

Čtěte také

„Ztrátovost produktu je v průměru už dva roky pod hranicí rentability, ovšem pojišťovny poslední době začínají své povinné ručení zdražovat,“ konstatuje Tomáš Sýkora z České asociace pojišťoven. Konkurenční boj stlačil ceny tak dolů, že se toto pojištění přestává pojišťovnám vypláceta jako vždy jde o byznys. Potom jsou tady další důvody a to hned tři, které budou znamenat, že příští rok pojišťovny vyplatí mnohem více peněz.

„Celkové náklady zvýšené od roku 2014, potažmo od 1. září letošního roku, budou stát na paušální úhradu nákladů hasičů 200 miliónů korun, 600 miliónů korun bude příspěvek do fondu zábrany škod, který musí pojišťovny od 1. ledna 2014 odvádět a více než 2 miliardy korun očekáváme, že nás bude stát zavedení nového občanského zákoníku. Celkové náklady pojišťoven tedy vzrostou o 3 miliardy korun,“ popisuje Tomáš Sýkora.

Čtěte také

Jak bylo řečeno, ze tří miliard mají být dvě třetiny peníze vyplacené na škodách na zdraví a jako odškodné. „Dopady nového občanského zákoníku, zejména v oblasti škod na zdraví, v každoročním vyčíslení přesahují dvě miliardy korun,“ konstatuje Jakub Hradec z České kanceláře pojistitelů. Zatímco dnes vše jasně stanovují tabulky, například pozůstalí po nehodě dostanou od pojišťovny 240 tisíc korun, od nového roku jakékoliv limity zmizí. O odškodnění nebo bolestném budou tak velmi často rozhodovat soudy. Pojišťovny sice budou mít zájem se dohodnout mimosoudně, ale poškozený s tím nemusí souhlasit. Zákon pouze říká, že se výše náhrady stanoví podle zásad slušnosti. Navíc nový zákoník značně rozšíří počet lidí, kteří budou mít nárok na odškodnění.

„Novým nárokem je odškodnění duševních útrap rodinných příslušníků těžce zraněné osoby – to dosud v našem právním řádu neexistovalo. Může to být také nemajetková újma jiné osoby, která situaci usmrcení někoho vnímá jako tragédii, jako osobní neštěstí, samozřejmě tam jsou stanoveny nějaké další podmínky,“ říká Jakub Hradec. O kolik se povinné ručení od nového roku zvýší, pak záleží na samotných pojišťovnách. Analytici očekávají zvýšení cen od 10 do 15 procent.

autor: pgj
Spustit audio