Praha zvažuje po vzoru dalších evropských měst zavedení městského mýta

21. listopad 2018 12:21

Přibývá německých měst, která od příštího roku nevpustí do centra staré diesely. Madrid, Oslo a další metropole uzavírají vybrané ulice. A Praha po letech oprášila nápad na zavedení městského mýta.

Tam, kde dřív parkovala auta, jsou teď lavičky a cyklostezky. Další města Oslo následují, například španělský Madrid. Také Praha opět oprášila nápad na zavedení městského mýta, popisuje Václav Novotný z Institutu plánování a rozvoje hlavního města.

„Mýtný systém by v Praze vznikl podobným způsobem jako v jiných městech. To znamená, že by to byl kamerový systém, který by snímal registrační značky. Byla by databáze, protože z registrační značky můžete dohledat i emisní třídu nebo hmotnost vozidla.“

Čtěte také

Nová studie na městské mýto se podle Novotného připravuje, ale k zavedení takového omezení pro auta může prý dojít až klidně za 10, 15 let. Nově vznikající pražská koalice zavedení mýta podporuje, říká za Prahu sobě budoucí radní pro dopravu Adam Scheinherr.

„Zvažují se tři varianty. Buď vznikne v Pražské památkové rezervaci, to znamená hlavně na území Prahy 1 a 2. Nebo vznikne v ochranném pásmu Pražské památkové rezervace, což je napříč městskými částmi až po Prahu 8."

Anebo vznikne uvnitř celého městského okruhu. Jakákoli mýtná oblast je ostatně jednou z podmínek EIA pro jeho dostavbu.

autor: msk
Spustit audio