Ráno dva Brufeny a sednout za volant - to může být smrtící koktejl!

12. srpen 2014 13:20

Na lécích v současné době nenajdeme z minulosti dobře známý červený trojúhelník, varující řidiče před tím, že po jejich užití nesmí řídit. Přitom řada lidí užívá denně nějaké prášky a usedá za volant. Netuší ale, že pod jejich vlivem jsou nebezpeční sobě i ostatním.

Když se lidí zeptáte, zda si čtou příbalový leták léků, které si hodlají vzít, velmi často uslyšíte, že nečtou. Na druhou stranu, většina lidí alespoň tuší, s jakými léky bychom neměli řídit. „Žádná antidepresiva a podobný záležitosti. Žádné psychotropní léky. Možná jenom nějaké proti alergii.“

Čtěte také

Řada léků totiž má přímý vliv na naše schopnosti řídit, jak popisuje profesor Michal Miovský z oddělení závislostí pražské Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. „Bavíme se o skupinách léků, které mohou zpomalovat nebo zrychlovat a proto, že jste takzvaně našlápnutí, tak toto se nějak projevuje i v dopravě a v souhře s vaším osobním nastavením, s vašimi rysy osobnosti. Riziko může znamenat, pokud máte sklon k rychlým křečovitým reakcím – agresivním reakcím. Anebo léky které velmi výrazně zpomalují a ještě jste člověk, který má nízký tlak a venku je nízký tlak – toto všechno dohromady se může sečíst a znamenat problém, že usínáte a máte velmi špatnou pozornost a tím pádem dlouhé reakční časy a podobně.“

A pak jsou tady léky, které mohou přímo vyvolávat halucinace a tak dále. Ale ony stačí i dnes běžná antialergika. „Některé z nich skutečně mají velmi výrazný tlumivý účinek v oblasti psychiky. A toto je velmi dobrý příklad, kde už si dát pozor, protože tady to může znamenat, že budete usínat a mít dlouhé reakční časy,“ říká Michal Miovský.

Šup šup

V dnešní uspěchané době, pak bereme často i léky na bolest nebo na psychiku. „Je to například Diazepam, Nitrazepam anebo léky skupiny klasické psychiatrie, které se používají třeba na léčbu afektivních poruch. To jsou třeba antidepresiva. A všechny tyto léky skutečně v nějakém momentě mohou v různé míře ovlivňovat naši schopnost správně reagovat, dobře reagovat a včas reagovat,“ vysvětluje Michal Miovský.

Pro řadu lidí je naprosto normální vstát, spolknout dva Brufeny a hurá do práce a autem. To nedělají zrovna dobře. „To jsou například léky, které mohou prodloužit reakční časy a bezpochyby toto jsou léky, na které je třeba dávat veliký pozor. Právě Ibalgin a další v této skupině skutečně mohou reprezentovat docela velmi významné riziko z hlediska řízení,“ popisuje.

Čtěte také

Než si tedy vezmeme nějaký ten prášek, měli bychom udělat dvě věci. „Přečíst si příbalový leták a tam toto musí být uvedeno. Druhá věc je moje zkušenost s lékem v minulosti. Pokud jsem soudný a vidím, že ten lék má v příbalovém letáku něco takového napsaného a nemám s ním žádnou předchozí zkušenost a sednu do auta, tak je to riziko.“

Když se totiž po případné nehodě ukáže, že jsme ji zavinili pod vlivem léků, bude to stejné, jako kdybychom řídili opilí. A v takových případech, kromě jiného, pojišťovny veškeré škody sice uhradí, ale všechny vyplacené částky bude vymáhat po nás.

autor: pgj
Spustit audio