Razítko ve velkém technickém průkazu nemusí znamenat, že má vaše auto platnou technickou prohlídku

23. leden 2015 15:45

Bez technické prohlídky nesmí auta jezdit po silnici. Jenže, jak jsme zjistili, i když máte na autě správné nálepky, stvrzující STK, nemusí to vždycky znamenat, že váš vůz má i platnou technickou prohlídku. Zvláště, pokud jste si koupili ojeté auto.

„Koncem roku jsem si koupil ojeté auto. Když pak Ministerstvo dopravy spustilo webové stránky kontrolatachometru.cz, tak jsem si prověřil jeho historii. Zjistil jsem, že ve výpisu absolvovaných technických kontrol chybí jedna z roku 2012 i přesto, že v technickém průkazu zaznamenaná byla,“ podivoval se kolega Martin Houška, a tak jsme zjišťovali, v čem může být problém. Na radu Martina Nováka z ministerstva dopravy jsme nejprve zkontrolovali VIN Kód.

Čtěte také

„Pakliže je všechno v pořádku, tak se jedná o administrativní chybu anebo, v horším případě, vozidlo vůbec neprošlo technickou kontrolou.“ A přesně to byl náš případ, podle ministerské databáze technických kontrol se ta naše nikdy nekonala. Razítko ve velkém technickém průkazu bylo ze Stanice technické kontroly v Mladé Boleslavi a jejího majitele Miroslava Pecha to ani nepřekvapilo.

„Bylo zneužito naše razítko. Pravděpodobně bylo vyrobeno razítko, které používáme my a byl orazítkován technický průkaz. Tuto věc řeší policie Rumburk, kde jsme se k tomu několikrát vyjádřili a samozřejmě jsme podali trestní oznámení,“ vysvětluje Miroslav Pech.

A nebyli jediní. Jak nám potvrdila děčínská policejní mluvčí Petra Trypesová, policisté zatím stále řeší rozsáhlý podvod s falešnými technickými kontrolami, kterých bylo nejméně 80. „Kdy byla zneužita stanice technické kontroly v Mladé Boleslavi, v Liberci a v České Lípě. Tyto stanice technické kontroly nijak nesouvisí s touto trestnou činností. Policisté nezaručují, že se po silnici pohybují vozidla, která mají falešnou technickou kontrolu.“

Čtěte také

Přičemž majitelé těchto aut vůbec netuší, že nemají platnou technickou prohlídku. Ovšem policisté to díky moderní technice umí zjistit i za jízdy. „V případě, že hlídka policie zastaví takové vozidlo, na kterém není platná technická kontrola, tak řidiči hrozí na místě pokuta v blokovém řízení do dvou tisíc korun a v případě správního řízení je tam od 1500 do 2500 korun,“ přibližuje Michal Hodboď z policejního prezídia a zároveň upozorňuje. „Je zde také fakt, že může dojít například ke zkrácení náhrady škody v rámci řízení pojišťovny.“

Co tedy dělat, když díky webu kontrolatachometru.cz zjistíte u svého ojetého auta nesrovnalosti v technických kontrolách? Zvláště pokud by mělo jít o platnou technickou prohlídku, pak bychom to podle Nováka rozhodně měli řešit. „Určitě doporučujeme se obrátit na Ministerstvo dopravy, kde bychom měli mít možnost prolustrovat tento případ.“ Případně můžete podat trestní oznámení na policii.

autoři: evk , Martin Houška
Spustit audio