Reflexní prvky: Od nového roku pro chodce povinné?

20. říjen 2015 13:20

Od nového roku budou chodci možná muset za určitých podmínek povinně nosit reflexní prvky. Například v noci. Podle ministerstva dopravy to přispěje ke snížení počtu dopravních nehod. Nejvíc se jich každoročně stane na konci roku, což je pro chodce na silnicích nejrizikovější období. Rychleji se totiž stmívá a chodci, kteří na sobě nemají reflexní prvky, podle řady řidičů na silnici nejsou vůbec vidět.

Po Kunratické spojce na jihu Prahy denně projede kolem 13 tisíc aut. V noci je to neosvětlená komunikace bez chodníku, kde řidiči často porušují povolenou sedmdesátku. A právě v těchto místech loni zemřel při srážce s autem chodec. Po krajnici tu ale dál chodí lidé v tmavém oblečení a bez reflexních prvků.

„Když jdu po krajnici, tak doufám, že auta jsou natolik připravená, že mě vidí a že mě nesrazí. Věřím ale tomu, že když si dám na ruku reflexní proužek, bude to pro mě bezpečnější,“ říká jeden z oslovených chodců.

Čtěte také

Tomu, že s reflexními prvky je chůze v noci po silnici mnohem bezpečnější, věří také samotní řidiči. Podle nich chodci často zapomínají na to, že v noci prostě na silnici nejsou vidět.

„Teď je brzy tma, tak si lidé neuvědomují, že se stmívá dřív. Lidi, kteří jdou po krajnici v černém oblečení, nevidíte. Vůbec si neuvědomují, že je může srazit člověk v autě,“ popisuje jeden z oslovených řidičů.

„Samozřejmě je to nebezpečné, když člověk jede v noci v autě a jde tam neoznačený chodec. To je potom jeho chyba, když se mu něco stane. Měl by nosit reflexní prvky, aby byl dobře vidět,“ říká další řidič.

Povinné reflexní pásky

Chodec s reflexními prvky na oblečení je vidět až na 200 metrů. To je asi čtyřikrát větší vzdálenost, než kdyby měl na sobě zářivě bílé oblečení.

„Je potřeba apelovat na chodce, aby si uvědomili vlastní bezpečnost a rozhodli se pro používání různých reflexních doplňků, které by měly i s příchodem nového roku, a tím pádem i nové legislativy, která momentálně je v procesu schvalování, přinést povinnost chodcům nosit za určitých podmínek reflexní pásky,“ uvádí šéf BESIPu Martin Farář.

Loni na silnicích zemřelo 112 chodců, více než polovina z toho v noci.

autor: msk
Spustit audio