Reflexní prvky povinné už rok. Kdo je nenosí, riskuje zdraví i pokutu

20. únor 2017 13:20

OHLÁŠENÍ: Dopoledne jsme se ve vysílání Radiožurnálu věnovali řidičům - konkrétně tomu, jestli ve svých autech vozí reflexní vestu, která je součástí povinné výbavy. Teď se podíváme na chodce. Právě dnes je to totiž rok, kdy musí nosit na silnicích mimo obec za snížené viditelnosti reflexní prvky.

Loni na silnicích mimo obec zemřelo celkem 28 chodců, ve srovnání s rokem 2015 je to o třináct míň. Jestli ale pokles souvisí přímo s reflexními prvky, ještě není podle mluvčího ministerstva dopravy Tomáše Neřolda možné říct. „Statistika ukazuje na určitý trend. Je to teprve rok, takže na vyhodnocení je brzo.“

Čtěte také

I přes pozitivní trend se ale stále najdou chodci, kteří tuto povinnost nedodržují. Riskují, že je srazí projíždějící auto a pokud je nachytá policejní hlídka, hrozí jim i pokuta, jak říká šéf dopravní policie Tomáš Lerch. „Chodcům, kteří poruší povinnost danou zákonem z hlediska povinného označení reflexním prvkem, hrozí v blokovém řízení pokuta do dvou tisíc korun, ve správním řízení do výše dva a půl tisíce korun.“ Například v Moravskoslezském kraji loni za tento přestupek policisté udělili pokutu téměř stovce chodců.

Ideální umístění reflexní pásky je pravý kotník nebo zápěstí, protože světla přijíždějícího auta svítí nejprve do dolní poloviny těla. Na barvě pásku úplně nezáleží, důležitá je podle BESIPu míra odrazivosti. Lidé si můžou pásku koupit například na čerpacích stanicích nebo v obchodech se sportovním zbožím.

autor: Lenka Rezková
Spustit audio