Řidiči by si teď měli dát větší pozor na srážku se zvěří

18. červen 2017 05:30

Tento týden se na Domažlicku po srážce s jelenem zranil cyklista a na Benešovsku začátkem června zvíře zavinilo smrt motorkáře. A právě v tomto období by podle Ústředního automotoklubu měli řidiči počítat se zvýšeným pohybem zvěře u silnic hlavně kolem polí a v lesních úsecích.

„Rozumné je v místech, kam dobře nevidíme, zpomalit. Nedoporučujeme v těch úsecích, kde se dá očekávat, že by se mohla objevit zvěř nebo kam nevidíme, třeba za horizont nebo za zatáčku a podobně, zpomalit na 80 km/h. To je rychlost, kdy jsme schopni na dohled, když uvidíme zvíře, zareagovat dostatečně včas a hlavně rozumně.“ Radí Igor Sirota z ÚAMK jak se chovat na vozovce právě v tomto období zvýšeného pohybu zvěře kolem silnic.

Pokud už se ale srážce se zvířetem zabránit nedá, řidiči by se měli situaci postavit doslova čelem, upozorňuje Sirota: „Nesnažíme se tomu zvířeti vyhnout. To je opravdu ta nejhorší varianta, jaká může být, protože kolem cest a hlavně těch nižších tříd je mnoho stromů. To znamená, že při tom vyhýbání se zvířeti může dojít k mnohem drastičtější situaci, jako je například náraz do stromu a následné úmrtí nebo vážné zranění. Naopak pokud budeme držet volant rovně a do zvěře narazíme čelně, tak ve většině těchto srážek to odnesou pouze plechy.“

Každou nehodu se zvěří je třeba řešit s policí. V žádném případě by řidiči neměli sražené zvíře nakládat a odvážet. Hrozí jim za to pokuta ve výši až dva tisíce korun.

autor: Jan Pastor
Spustit audio