Rozhovor: Úroveň autoškol v Česku a v EU

26. duben 2017 14:40

Řidiči s čerstvým řidičákem loni zavinili téměř čtvrtinu tragických dopravních nehod. Podle policejních statistik jde hlavně o nováčky s praxí za volantem do pěti let. V Praze dnes zasedá Evropská asociace autoškol, která bude řešit právě bezpečnost na silnici a také kvalita výuky v autoškolách v různých Evropských zemích. Hance Shánělové v odpoledním Radiožurnálu odpovídal předseda Asociace autoškol České republiky, Ondřej Horázný.

Proč podle Vás nováčci u nás zaviní tolik dopravních nehod?

Nováčci zaviní nejvíc nehod všude, protože je to dáno tím, že nemají zkušenosti. Je to pouze otázka toho, kolik procent nehod zaviní v jednotlivých zemích. Řidičem se člověk stává až poté, co najede třeba 3000 kilometrů. To stačí na to, aby nabral určité zkušenosti. Dopravní nehody jsou většinou důsledkem nějaké nedbalosti, nikoli úmyslu.

Myslíte si, že to může vypovídat něco i o výuce v autoškolách?

My žáky sice učíme, ale nejsme ten, kdo rozhodne o tom, zda ten konkrétní řidič dostane řidičský průkaz. O tom rozhoduje zkušební komisař, který na to má státní pověření. Je to kombinace obojího. Někde se dobře zkouší a špatně učí, někde je to naopak. Samozřejmě by to ale mělo být vyvážené, aby byla kvalitní výuka a přísná zkouška.

Můžete říct, jaké problémy řeší ostatní země a nedala by se výuka v autoškolách v Evropě sjednotit?

Momentálně evropská směrnice sjednocuje zkoušky, takže teoreticky by ta zkouška měla být ve všech zemích velmi podobná, určitě ale ne stejná. Nicméně ani to se nedaří. My chceme prosadit, aby byly sjednoceny minimální standardy pro autoškoly a aby byly stejné podmínky pro vstup do tohoto odvětví. To se týká technického vybavení učebny, odpovědného vedoucího, a dalších věcí, aby autoškola byla opravdu tím, co si většina lidí pod tímto slovem představí. Nějaká budova, nějaké prostory, nějaká recepce, učebna, pomůcky na promítání. Nikoli to, co se stává dnes, kdy ta autoškola je pouze virtuální, všechno je papírově nasmlouvané a ve finále je to jeden učitel se starou Fabií. To rozhodně chceme, aby nebylo možné.

autoři: has , hbc , tva
Spustit audio