S přezutím na zimní kola neotálejte

29. říjen 2014 13:20

Ranní mrazíky dorazily dnes i do hlavního města, celodenní mlha a teplota těsně nad nulou ovládla včera střední Moravu, nejvyšší čas mít na autě zimní pneumatiky. Za souvislé vrstvy sněhu nebo ledu jsou totiž od soboty povinné. A tak jsme zjišťovali, jaké bude počasí a kolik přezutí aut stojí.

Zatímco mechanici v jednom z pražských pneuservisů sundávají z modrého mondea letní kola a připravují sadu zimních pneumatik, pak majitel auta Petr Beneda si čekání zpestřuje teplou kávou a čtením motoristického časopisu. „To trvá většinou 30 až 40 minut. Tady je příjemnější prostředí. Vím, jak se to dělá. Kdysi jsem si to dělal sám. Kola jsou dneska daleko větší, než bývaly, tak si to nechávám dělat v servisu. Vyjde to zhruba na 700 nebo 800 korun,“ říká Petr Beneda.

Ve většině pneuservisů zaplatíme za přezutí auta zhruba stejně jako před rokem. A jak potvrzuje Martin Hájek z jednoho z těch plzeňských, cena přezutí závisí především na velikosti a typu kol. „Ceny se od loňského roku vůbec nezměnily. Záleží, co je to za rozměr kol. Řádově je to od 600 korun za nejmenší rozměry.“

Čtěte také

To ovšem v případě, že měníme celé sady kol, případně si necháme ta letní umýt a dát do pytlů. Dražší je pochopitelně sundání letní pneumatiky z disku a nasazení zimního kola na stejný disk.

Důvody vysvětluje majitel jednoho z pražských pneuservisů Jan Petrů. „Protože je to samozřejmě více práce a úkolů, proto je to dražší. Ale v dnešní době už to není zas tak výrazný rozdíl. U střední třídy vozidel bude rozdíl 200, 250 nebo 300 korun. To se těžko odhaduje, zase záleží podle kol, podle velikosti.“

Od 1. listopadu jsou zimní kola povinná za souvislé vrstvy sněhu a ledu, anebo pokud se takové počasí dá předpokládat. Český hydrometeorologický ústav před malou chvíli zpracoval podrobnější předpověď na příští týden. Meteoroložky Mileny Ferebauerové se proto ptáme ­– měli bychom auta už přezout?

Čtěte také

„Určitě to neškodí, ale zatím, co se týče sněhu, nám nic takového nehrozí. Bude se střídat zataženo s nízkou oblačností, mlhavo s tím, že během dne se oblačnost může protrhat, může být polojasno, skoro jasno a i teploty budou stále poměrně vysoké. Noční teploty počítáme většinou nad nulou, pokud by bylo vyjasněno po celou noc, tak by mohly být mínus dva, možná mínus tři stupně. Denní teploty stále mezi 10 a 14 stupni. Pouze při déle trvající nízké oblačnosti by byly kolem šesti sedmi stupňů. Určitě nečekáme žádné srážky a zcela jistě ne sněžení.“ Kdo ale jezdí autem především ráno nebo večer, neměl by přezutí za zimní kola odkládat.

autor: evk
Spustit audio