Šéf týmu BMW o Češích neuvažuje

21. červen 2008 13:00

Tento víkend burácí motory formule 1 ve francouzském Magny Course. Velká cena odstartuje zítra ve dvě hodiny a po té poslední v Montrealu slibuje napínavou bitvu. Co se to vlastně v Kanadě všechno seběhlo? Především Lewis Hamilton naboural Kimiho Räikkönena, který stál na výjezdu z boxů a čekal až se otevřou. Pro oba tak závod skončil. Ze svého prvního vítězství se pak radoval Robert Kubica s BMW. Pro tým to znamenalo historicky první vítězství a úspěch podtrhl druhým místem Nick Heidfeld. Není divu, že šéf týmu Mario Theisen, který nečekaně zavítal na závod mistrovství světa cestovních vozů v Brně, ochotně poskytoval jeden rozhovor za druhým.

Jak se zvedla cena Roberta Kubicy po jeho vítězství v Montrealu?

Jeho cena šla samozřejmě nahoru. Je mezi pěti nejlepšími piloty ve formuli 1, a to ve velmi krátké době. Jsem velmi šťastný, protože to byl velký risk posadit ho do formule už před testy. Je si ovšem velmi jistý a stále roste, což je pro tým velmi inspirující. Máme velmi dobrý, jak se říká, package, tedy vše velmi dobře sladěno. Nedokážu ale říci, jak vysoko dokáže Robert vyrůst.

V počátku sezóny jste se bránili roli jednoho z favoritů. Platí to i nyní?

Máme pro projekt formule 1 velmi striktní plán. Program jsme nastartovali v roce 2006, chtěli jsme získat první body, ve druhém roce první stupně vítězů a v třetím roce, tedy letos, získat první vítězství. Povedlo se nám tedy zatím vše splnit. V příštím roce je naším cílem bojovat o titul. Nyní máme velmi pevnou pozici, vždyť Robert vede šampionát. Chceme postupovat pomalu, závod od závodu. Můžeme nyní přitlačit na ony dva favorizované týmy.

Petr Jansa a Mario Theisen

Stále se hovoří o tom, že automobilky mají v úmyslu si založit vlastní sérii mimo formuli 1. Obzvlášť nyní po sexuálním skandálu šéfa Mezinárodní automobilové federace Maxe Mosleyho. Jak se k tomu stavíte?

Stále se na toto téma diskutuje. Co se týče vlastní série, byla by to jistě možnost, ale z mého pohledu by to neměla být možnost číslo jedna. Změna budoucnosti F1 by měla být co nejjemnější a nejplynulejší. Nějaké kroky už byly učiněny - byly zvoleny odpovídající technologie pro vozy a snižují se náklady. Tyto kroky samozřejmě podporujeme. Takže proto jsou postupné změny nejlepší cestou, kterou se vydat.

Dalším závodem je Francie. S čím do něho půjdete? A jak vidíte pokračování sezóny?

Nedíváme se tak dopředu. Je hodně soutěžících, kteří jsou ve hře. Nebude to žádný specifický závod. Budeme se snažit udržet vedení a bojovat na dráze. V Magny Course znovu věřím v umístění na stupních vítězů.

Mario Theisen a Alex Zanardi

Sledujete české piloty? Bylo by možné, že by jste například některého angažoval do mistrovství světa cestovních vozů?

Ne, zcela jistě ne. Nemám žádné plány s českými jezdci.

V 80. letech závodil s BMW také legendární český jezdec Zdeněk Vojtěch, který před 10 lety tragicky zahynul. Vzpomenete si na něj?

Ano, vzpomínám si na něj. Byl to velmi tvrdý a dobrý jezdec.

Už se po paddocku rozkřiklo, co to vlastně na výjezdu z boxů v Kanadě, vyváděl Lewis Hamilton?

Byla to ojedinělá chyba. Tyto věci se stávají a já jsem přesvědčen, že jemu se to znovu nestane. Lewis je ještě mladý pilot a teprve získává zkušenosti. Nemůžete se učit nedělat chyby, musíte prostě získat zkušenosti. Myslím si, že si to bude pamatovat po celou svoji kariéru.

Děkujeme za Váš čas.

autor: pgj
Spustit audio