Silnice I/35 je přetížená. Řidiči si z ní udělali náhradu za D1

2. květen 2013 09:10

Kolony aut, nervózní řidiči a uzavírky – situace na nejfrekventovanější komunikaci Pardubického kraje, silnici I/35. Plánované opravy dálnice D1 sice začnou až 9. května, ale řada řidičů jezdí po jiné trase už dnes. Volí raději pomalejší a delší jízdu po pětatřicítce. I na ní se však opravuje, a to přímo na jednom z nejproblematičtějších míst – u tunelu Hřebeč na Svitavsku.

Tunel je v jednom směru úplně zavřený. Řidiči proto musí jet směrem od Olomouce přes kopec po staré silnici. Kolony se však tvoří po celé trase této silnice. Někteří řidiči kamiónů jí přesto dávají přednost před cestou po D1.

„Když jedeme z Ostravy, vždycky zamíříme na Olomouc, Mohelnici a pokračujeme tudy. Je to lepší cesta. Dálnice je nuda,“ tvrdí řidič Jan Vávra. „Dálnici se vyhýbám, protože je na ní často nějaký problém. A její stav je strašný,“ stěžuje si Petr Svoboda.

Čtěte také

Tito šoféři kamiónů jezdí po silnici I/35 dobrovolně, ale například František Peterka po ní musí. „Máme to nařízené kvůli mýtnému, aby se ušetřilo,“ vysvětluje a stěžuje si na hustý provoz.

Místní nechápou, proč kamióny jezdí právě tudy

Bude hůř! V červnu se uzavře tunel Hřebeč úplně. Zatímco teď opravují most při omezeném provozu, kdy řidiči směrem od Svitav na Moravskou Třebovou projedou tunelem a v opačném směru musí přes kopec, od poloviny června čekají serpentiny přes kopec na všechny řidiče. Úplná uzavírka potrvá celý měsíc, a to kvůli výměně kabelového žlabu.

Karel Musil, který kopec denně zdolává při cestě do práce, bude nejspíš ještě rozzlobenější. „Zlobím se na řidiče kamiónů. Provoz je hustý, auta se předjíždějí, dopravní situace je rok od roku horší. Nechápu, proč si vybírají tuto trasu. Myslím, že by bylo jednodušší, kdyby se vydali po D1,“ zamýšlí se. „Takhle blokují cestu a omezují ostatní řidiče,“ dodává.

Čtěte také

Kamiónů na této silnici každým dnem přibývá. Někteří řidiči se začali dálnici D1 vyhýbat kvůli avizovaným omezením, čehož si všimla i svitavská policie. Její vedoucí Jaroslav Krůl upozorňuje, že policisty bude vidět mnohem častěji.

Jak se vyhnout kolonám?

„Zvyšujeme dohled nad daným úsekem a apelujeme na řidiče, aby jezdili opatrně, přizpůsobili rychlost komunikaci a situaci v dopravním provozu, aby nedocházelo k dopravním nehodám,“ zdůrazňuje.

A rada, jak se vyhnout kolonám? Pokud nemusíte právě po I/35, zvolte jinou silnici. Komunikace I/35 je totiž nejvytíženější spojnicí mezi Čechami a Moravou. Podle plánu ji měla nahradit rychlostní komunikace, jenže její výstavba se stále odkládá. Podle optimistických předpokladů by R35 mohla nahradit stávající silnici první třídy nejdříve za sedm let.

autor: PAV
Spustit audio