Škodovka svolává do servisů první vozy kvůli falšování emisí. První na řadě jsou superby

20. červen 2016 16:20

Automobilka Škoda dnes začala kvůli skandálu s obcházením emisí naftových motorů svolávat do servisů první vozy. Nejdřív bude do autorizovaných opraven zvát majitele vozů Superb s motorem 2,0 TDI o výkonu 103 kW. Technici budou, stejně jako u modelů koncernu Volkswagen, aktualizovat software řídicí jednotky.

V první vlně bude kvůli nahrání nového softwaru do autorizovaných servisů pozváno dva a půl tisíce majitelů škodovek. Dopisy bude stejně jako u vozů Volkswagen v České republice rozesílat Centrum služeb v silniční dopravě, které patří pod Ministerstvo dopravy. Kdy s rozesíláním začne, řekl Radiožurnálu Zdeněk Neusar z tiskového oddělení ministerstva. „Jedná se aktuálně o čtvrtou a pátou svolávací akci. Rozesílání začalo dnes a bude dokončeno během tohoto týdne.“

Čtěte také

Kdy přijdou další vlny rozesílání pozvánek do servisů majitelům vozů Škoda podle Neusara zatím není jasné. Podle jeho slov totiž záleží na tom, kdy automobilka poskytne Centru služeb potřebné informace o majitelích aut, kterých se servisní zásah týká.

Škoda začíná se svoláváním prvních vozů zhruba měsíc po sesterských značkách Volkswagen, Audi a Seat. Jako první byli k přehrání softwaru řídící jednotky do servisu pozváni majitelé modelů Volkswagen Amarok, Golf, Audi A4, A5 a Q5 a Seat Exeo s motory 2,0 TDI. Do servisu zatím, podle mluvčího dovozce vozů koncernu Volkswagen do České republiky Jana Klímy, přijela k dnešnímu dni zhruba pětina z jedenácti set oslovených řidičů. Další budou zváni postupně. V České republice se úprava softwaru dotkne celkem 106 tisíc vozů.

Aktualizace, která trvá zhruba 30 minut, nemá podle koncernu Volkswagen vliv na spotřebu ani výkon. Nahrání nového softwaru je bezplatné a v České republice je na rozdíl od Německa nepovinné.

autor: Lenka Rezková
Spustit audio