Směsi do ostřikovačů raději nemíchejte

16. prosinec 2014 13:20

Mít letní směs v ostřikovači auta není díky nezvykle teplému počasí zatím problém. Pokud se ale vzhledem k očekávanému ochlazení chystáte doplnit ji tou nemrznoucí, pak to nedělejte. Smíchání zimní a letní směsi v ostřikovačích totiž může v zimě způsobit problémy.

Moderní vozidla vyžadují pravidelný servis a tak mnozí řidiči omezili přípravu auta pouze na doplnění kapaliny do ostřikovačů. A tak jsem řidičům na jednom pražském parkovišti položila na první pohled jednoduchou otázku: Co se podle vás stane, pokud nalijeme zimní směs do ostřikovače, ve kterém je ještě zbytek té letní?

„Já myslím, že nic. Spojí se dohromady a promíchá se to. Netuším, ale zřejmě se to asi ucpe, když se ptáte. Předpokládala bych, že zamrzne ta letní směs. Nezamrzne to, určitě ne, když je to namíchané. Naředí se to.“

Čtěte také

Co řidič, to názor. V mrazivých dnech bychom ale v ostřikovači letní i zimní směs najednou rozhodně mít neměli, protože jak potvrzuje odborník na bezpečnost silničního provozu Robert Šťastný, opravdu může dojít k zamrznutí.

„Problém může nastat, pokud nedojde k promíchání kapalin dohromady, nezvýší se zámrzná teplota, a pokud v částech hadicového ústrojí je právě letní směs, která se nedokáže promíchat se zimní, tak zamrzne. Potom se nám stane to, že když jedeme po silnici, která je posolená a od auta před námi na nás padá blátíčko, které stěrače jenom rozmažou, nejsme bez ostřikovačů schopni vytvořit čisté okno a jsme tak úplně slepí,“ upozorňuje Robert Šťastný.

Proč se ale zimní a letní směs někdy nesmísí dohromady? Podle inženýra Jana Skolila ze společnosti Classik oil je důvodem jejich složení, ale i konstrukce auta. „Moderní vozy mají konstrukci vyrovnávací nádržky ukrytou vespodu, a ačkoliv se to může zdát nepravděpodobné, pokud máte nějaký zbytek vodního ostřikovače a na něj nalijete ten nemrznoucí líh, tak nedojde k jejich promísení. V úzké trubici jsou hladiny na sobě a jenom v určité části se to promíchá. Potom tedy může zmrznout letní směs,“ říká Jan Skolil.

Čtěte také

Rada je tedy jednoduchá – než dolijete do ostřikovače nemrznoucí směs, do poslední kapičky vystříkejte tu letní. „Smíchaná není úplně ideální. V okolí ostřikovačů se vypaří to, co nemrzne a zůstane tam jenom voda, která je schopná zmrznout. Ráno, kdy je námraza na oknech a namrznou nám právě trysky, tak minimálně hodinu nejsme schopní mít funkční ostřikovače,“ popisuje Robert Šťastný. Zvláště, pokud na autě nemáme vyhřívané trysky.

autor: evk
Spustit audio