Špína neoprší, tak co zkusit myčku?

29. říjen 2013 11:45

Mycí linky jsou už běžnou součástí řady čerpacích stanic. Stále se však najdou řidiči, kteří s autem v myčce ještě nikdy nebyli. Buď ho myjí doma na dvorku, to ale riskují pokutu za porušení vodního zákona, nebo veškerou práci nechávají na dešti. To by se jim ale nemuselo vyplatit. Takto omyté auto totiž nejen, že nevypadá nijak čistě, ale hlavně může začít brzy reznout.

Prší a prší. Ulice jsou liduprázdné, mezi paneláky se ozývá jen bubnování kapek o střechy zaparkovaných aut. A jejich řidiči se za okny smějí – už zase nám příroda myje auta. A to úplně zadarmo. „Jsem ráda, že prší. Umyje mi to auto,“ věří řidička.

Jenže co nic nestojí, za moc nestojí. S autem by se totiž v takovém případě nesmělo vůbec jezdit, aby zůstalo čisté. Říká to alespoň šéfredaktor magazínu Petrol a odborník na mycí techniku Tomáš Mikšovský: „Určitě bych doporučil lidem, pokud o auto aspoň trochu stojí, aby ho nenechávali mýt deštěm, protože stejně pojedou po vozovce, kde se rozstřikuje už zašpiněná voda.“

Čtěte také

Proto je podle Tomáše Mikšovského mnohem rozumnější auto svěřit technice. A na mycím programu, který lak nejenom šetrně umyje, ale i lépe ochrání, alespoň jednou za čas nešetřit. Jak totiž říká, lepší draze mýt než pak draze opravovat.

„Potom se nemusejí dělat generálky, přebrušování a přelešťování laku. Špína, obecně řečeno, pokud ulpí na automobilu, tak už sama o sobě má nějaké složení. Do špíny se dostává vlhkost a ta způsobuje nárůst takzvaného korozivního prostředí,“ říká.

Mytí auta - zábava pro celou rodinu

Což má za důsledek jediné – auto vám začne reznout. Pak už nezáleží na tom, jestli je staré pět, deset nebo patnáct let. Takže efektivní péče o automobil je prostě třeba. A to taková, aby byl spokojen jak vůz, tak jeho majitel.

„Tak jako to dělá řada německých občanů – svého miláčka zaveze celá rodina do ruční myčky, tam na něj naběhne tatínek, maminka, dcera, synek a všichni se nějakým způsobem podílejí na totálním vyčištění vozidla,“ popisuje Tomáš Mikšovský.

Čtěte také

Němci prý myjí auta nejčastěji z celé Evropy. Nic se ale nesmí přehánět. Podle Mikšovského tady platí jednoduchá zásada – mýdlo a voda poslouží autu jen tehdy, když je špinavé. A to jedině v myčce. Venku na ulici riskujete kyselé deště nebo brzkou návštěvu koroze.

„Déšť není myčka. Vyplatí se starat se o auto. Ať už návštěvou mycího boxu nebo strojní myčky,“ uzavírá Tomáš Mikšovský.

Byl by rád, kdyby na jeho slova řidiči dávali více. Na druhou stranu ho těší, že už čeští motoristé nepokračují v děsivých praktikách šedesátých let, kdy se s autem jednoduše najelo předními koly do rybníka a začalo se umývat.

autor: msk
Spustit audio