Stáčení tachometru už nebude tak jednoduché

2. leden 2015 13:20

Stáčení tachometru u ojetých aut nebude už tak snadné. Ministerstvo dopravy spustilo stránky kontrolatachometru.cz, která ukazuje počet najetých kilometrů při technických kontrolách. Zájemce o koupi ojetého auta si tak může ověřit, jaký je jeho skutečný stav.

Na první pohled zachovalé auto se zhruba 150 tisíci najetými kilometry, ovšem ve skutečnosti vůz, pomalu mířící do šrotu. Jak potvrzuje odborník na ojetiny Aleš Zich, kilometry na tachometru bazarových aut častokrát klamou. „Tento automobil byl za svůj život stočen dokonce dvakrát a více než o 150 možná 200 tisíc kilometrů. Reálně má najeto kolem 400 tisíc, což je hranice životnosti auta.“

Čtěte také

Přestože stáčení tachometru je podle jednoho soudního rozsudku trestným činem, je to stále velmi dobrý byznys. Sdružení Sova podle Zbyňka Veselého našlo až 30 firem, které se tím živí. „Autobazar vás s autem vrátí a řekne, ať si to nějak zařídíte. Takže si předem myjí ruce a nechtějí být ti, kteří stáčejí, protože vědí, že každý občan si tuto službu za pár stokorun může zaplatit,“ upozorňuje Zbyněk Veselý.

Údaje

To by teď nemělo být tak jednoduché. Na stránce kontrolatachometru.cz, kterou dnes spustilo ministerstvo dopravy, se dají dohledat údaje o počtu najetých kilometrů při technických kontrolách konkrétního auta od roku 2008. Stačí mít v ruce velký technický průkaz. „První údaj je po čtyřech letech od první registrace u nového vozidla. A pak se tam pravidelně objevují údaje po dvou letech. Případně se tam také objevují evidenční kontroly,“ přibližuje ředitel ministerského odboru provozu silničních vozidel Josef Pokorný.

A tak jsme to hned zkusili – z velkého technického průkazu opisujeme 17místné číslo VIN a tady musíme dávat velký pozor, jestli je tam nula nebo písmeno O, protože jinak systém auto nenajde. Do druhého řádku zadáme rok v tomto případě 13, měsíc 11 a číslo protokolu poslední technické prohlídky 5470, což je také v technickém průkazu, tak a co se objeví? 45821 kilometrů – tedy stejné číslo, které je na protokolu z technické kontroly, který máme k dispozici.

Čtěte také

„Předpokládáme, že údaje, které tam máme, jsou správné, protože zveřejnění nastává až teď a ten, kdo tam v minulosti údaje zadával, nevěděl, že to bude postupováno dále,“ říká Josef Pokorný. Přesto jde pouze o orientační údaj, který ale při koupi auta může být důležitý. Nápadné rozdíly v počtu ujetých kilometrů se podle Veselého dají dále ověřit v komerčních databázích například automobilek. „Lze to třeba na aukčních serverech, dneska už ty databáze jsou a jde to prověřit.“

Dovozová auta se ovšem do ministerské bezplatné databáze dostanou teprve až po registraci u nás. Už za dva roky musí všechny evropské státy shromažďovat informace o počtu najetých kilometrů při technických kontrolách aut.

autor: evk
Spustit audio