Stavbaři v červenci opakovaně zcela uzavřou dálnici D1

25. červen 2014 11:45

V polovině července o dvou víkendech stavbaři zcela uzavřou dálnici D1. Potřebují nad ní vrátit mezi Šternovem a Psářemi mosty, které loni zbourali. Řidičům pak zkomplikuje dopravu i připravované omezení na nejvytíženější silnici u nás – na dálnici D1 u Průhonic.

Dva mosty na úseku Šternov - Psáře musí stavbaři postavit v době, kdy je nejmenší provoz. Vyzkoušeli si to už loni v září s mostem u Děkanovic. Další dva mosty budou stavět v červenci na pátém úseku. „Zatím předpokládáme, že by se tyto akce mohly uskutečnit v noci z 12. na 13. a z 19. na 20. července. Jedná se o nadjezdy na kilometru 42,6 a 47,8, které nemají středový pilíř a musejí být montovány najednou,“ přibližuje Jan Skovajsa z Ministerstva dopravy.

Čtěte také

Provoz na dálnici se zastaví v průběhu noci hned čtyřikrát. „Dojde k uzavření dálnice zhruba na jednu hodinu, kdy budou nákladní auta navedena na dálnici s tím, že osobní auta budou mít doporučenou objízdnou trasu,“ popisuje Jan Skovajsa.

Řidiči se také budou muset vypořádat s opravou D1 u Prahy. Mezi Chodovem a Průhonicemi přijdou na čtvrt roku o jeden ze tří jízdních pruhů. „Celá oprava bude probíhat mezi pátým a půltým a prvním a půltým kilometrem, kdy dojde k obnově koberce. Celé toto omezení bude probíhat v režimu dva plus dva pruhy. Začátek bude druhý týden v červenci a bude trvat do konce října tak, aby celý pravý pás z pohledu Brna byl obnoven a dokončen,“ popisuje generální ředitel ŘSD Jan Kubiš.

Stavbaři by měly začít u Prahy pracovat 10. července, ale už od 8. července se bude stavět dopravní značení a silničáři budou vymezovat zmíněné dva jízdní pruhy v každém směru. A pak musíme počítat v průběhu prázdnin s modernizovanými úseky. V nich se jezdí a bude jezdit po celé léto způsobem dva plus dva jízdní pruhy s omezenou rychlostí na 80 km/h. Tedy tak jako doposud. Jen na přelomu července a srpna bude na třech úsecích u Šternova, Lokte a Jihlavy doprava převedena na opačnou polovinu dálnice tak, aby mohla pokračovat modernizace v opačném směru.

Čtěte také

„Jsme domluveni s odtahovými společnostmi tak, aby v nejvytíženějších dnech, kdy je dopravní intenzita největší – začátek a konec prázdnin, posílil počet vozidel pro odtahy,“ říká Jan Kubiš. Navíc budou řidiči daleko dříve varování, že se blíží k modernizovaným úsekům a k případným kolonám. „Ať už jsou to mobilní pásy, mobilní značení, tak abychom řidiče více a intenzivněji upozorňovali na to, že se dostávají do omezení či modernizovaných úseků.“ Kromě modernizace a oprav u Prahy pak silničáři žádné rozsáhlejší omezení na dálnici D1 na dobu prázdnin neplánují.

autor: pgj
Spustit audio