Stočený tachometr koupeného auta můžete reklamovat. Možné je i odstoupení od smlouvy

5. říjen 2016 11:05

Škoda Octavia, Volkswagen Passat a Ford Mondeo – tato auta mají v Česku nejčastěji stočený tachometr. Zjistili to datoví žurnalisté Českého rozhlasu, kteří k tématu zpracovali interaktivní článek. Najdete ho na adrese www.rozhlas.cz/zpravy/data. Stočený tachometr má podle odhadů až 70 procent dovezených ojetých vozů. Zkušenost s koupí auta, které mělo upravený počet najetých kilometrů, má i paní Renata z Karlových Varů. Za deset let starý osobní vůz zaplatila v bazaru prodejci z jihu Čech 118 tisíc korun.

„Papírově, když jsme ho kupovali, tak tam bylo 231 tisíc kilometrů. Bylo vidět, že s autem předchozí majitel hodně jezdil. Nicméně realita zjištěná na základě hodně závažných skrytých závad byla taková, že auto má najeto o 260 tisíc kilometrů víc.“ Případem paní Renaty se v současné době zabývá soud. Od června 2014 je totiž v ČR stáčení tachometru při škodě nad pět tisíc korun bráno jako trestný čin podvodu.

Čtěte také

Za vady, které jsou na autě při převzetí, zodpovídá vždy prodejce – mezi ně patří i stočený tachometr. Podle právního poradce dTestu Miloše Borovičky má kupující v takovém případě právo na reklamaci nebo odstoupení od smlouvy. „Zákazník má právo stočený tachometr reklamovat a domáhat se buď slevy z ceny, případně i odstoupení od smlouvy, pokud jde o závažné porušení smlouvy.“

Povinné oznámení

Manipulaci s najetými kilometry se snaží zamezit Ministerstvo dopravy. Už loni spustilo aplikaci www.kontrolatachometru.cz, kde je možné zjistit, jaký byl počet najetých kilometrů daného vozidla na poslední technické prohlídce. Resort teď navíc zvažuje zavedení povinného oznamování údajů o počtu najetých kilometrů při garančních kontrolách v servisu, podobně jako je tomu na Slovensku.

„Pokud by servisy tyto údaje uváděly do jednotné databáze, která by byla k dispozici i zákazníkům, byl by to další zdroj informací a výrazně by to zmenšovalo prostor pro manipulace s tachometry,“ říká mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold. Podrobné informace o tom, u jakých aut dovážených do Česka se stáčí tachometry nejčastěji, najdete na webu zpravy.rozhlas.cz v rubrice data.

autor: Lenka Rezková
Spustit audio