Systém evidence vozidel čekají změny

25. květen 2017 12:01

Přihlášení auta bude od června jednoduší. Lidé už nebudou muset kvůli jeho přepisu jezdit pouze na úřad do místa svého trvalého bydliště, ale přihlásí ho na kterémkoli úřadě s rozšířenou působností v České republice. Umožní jim to novela zákona o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích, která začne platit příští čtvrtek. Podrobnosti ve vysílání Radiožurnálu přinesl náš reportér Luděk Hubáček, přímo z ministerstva dopravy.

Budou řidiči moct na úřadech auto pouze přihlásit nebo vyřídí i jinou agendu spojenou s autem?

Podle Ministerstva dopravy půjde ve městech a obcích s rozšířenou působností vozidlo nejen registrovat, ale vyřídit třeba i zapsání tažného zařízení, doplňuje mluvčí resortu Tomáš Neřold: „Je to nahlášení zániku vozidla, dokonce i vyřazení vozidla z provozu, tedy pokud ukládám značky do depositu. U toho úkonu ale platí, že tam, kde ho vyřadím, tak ho musím opět přihlásit.“ To platí i o značkách na přání, můžete požádat kdekoliv, ale vyzvednout si je musíte na tom samém úřadě.

Jak lidé zjistí, v jakých městech a obcích jsou úřady s rozšířenou působností a budou města zvládat vyřizovat žádosti?

Na stránkách ministerstva dopravy bude k dispozici mapa, kde jsou označeny všechny úřady s rozšířenou působností. Lidem se po kliknutí zobrazí i úřední hodiny včetně kontaktů. Třeba v Olomouci, kam dojíždí za prací hodně lidí, ale mají obavy z nárůstu agendy. Dříve to Radiožurnálu řekl mluvčí Olomouce Michal Folta. „Naši kolegové z odboru agendy řidičských průkazů a motorových vozidel mají obavy z toho, že stoupne počet žadatelů.“ Obavy má i pražský magistrát, což potvrdil i jeho mluvčí, Vít Hoffmann.

Jsou v novele zákona o podmínkách provozu vozidel nějaké další novinky ?

Od 1. června se prodlouží lhůta pro evidenční kontrolu vozidla, která je povinná při každém přepisu vozidla. Teď měli řidiči pouze 14 dní na kontrolu, nově budou mít 30 dní. Ministerstvo si chce také víc ohlídat servisy, které třeba z naftového auta odmontují filtr pevných částic nebo stočí najeté kilometry. Od června budou muset tyto autoservisy písemně upozornit provozovatele vozidla, že jejich auto nebude po zákroku technicky způsobilé provozu.

autor: hbc
Spustit audio