T 55 si vezme až 800 litrů paliva

21. srpen 2008 13:00

Někdo sbírá známky, jiný krabičky od sirek a další zase vojenskou techniku. Nedávno jsme shlédli televizní dokument o neuvěřitelných sbírkách tanků, které si pořizují milovníci vojenské techniky za oceánem. Proto nás zajímalo, zda si takovou sbírku tanků můžeme pořídit i u nás.

Začít sbírat tanky není tak jednoduché.

"S čistým trestním rejstříkem zajde na příslušné oddělení policie v místě trvalého bydliště, na oddělení Zbraně, střelivo, drogy a výbušniny a tam se zaregistruje. Trvá to přibližně jeden měsíc," říká Roman Štika, zbrojíř Excaliber Army.

Nelze si ale z pochopitelných důvodů pořídit jakýkoli tank.

"Člověk může získat tank pouze bez věže, takzvaný pracovní stroj - ženijní stroj nebo vyprošťovací tank."

Obdobné omezení platí i pro obrněné transportéry nebo bojová vozidla pěchoty.

"Ty také nejdou prodat s věží. Prodávají se pouze jejich deriváty, například dělostřelecká pozorovatelna, minový ukladač, odsunové nebo zdravotní vozidlo."

Nejběžnějším tankem u nás je ruský T 55, jehož ceny začínají na hranici půl miliónu korun. Vyráběl se od roku 1955 v tehdejším Sovětském svazu. Od roku 1964 také v Polsku a o rok později byla zahájena výroba i u nás.

"Náhradních dílů je opravdu dostatek, protože ruské tanky měly prakticky stejné motory."

Tank obsluhovaný čtyřčlennou posádkou měří 9 metrů a jeho bojová váha je okolo 36 tun.

"Výkon se pohybuje kolem 580 koní. Spotřeba se těžko udává, počítá se na hodinu provozu. Samozřejmě záleží také na samotném terénu, ale může dosáhnout až hodnoty 800 litrů. Průměrná spotřeba je ale kolem 400 litrů na hodinu. Nejvyšší rychlost je 50 km/h v nenáročném terénu," přibližuje Roman Štika.

Výhodou tanku je to, že projede opravdu všechno. Poradí si s překážkami do 80 cm výšky a 270 cm šířky. Vodní překážky do 140 cm překonává z chodu broděním, ale dokáže také projet pod 5 metry vody. Nevýhodou je parkování, a také to, že se s ním dá jezdit pouze na soukromých pozemcích, na které je potřeba ho dopravit na podvalníku. Takže není lepší sbírat známky?

autor: pgj
Spustit audio