Technologie Mirror Link - jak v autě funguje?

23. září 2014 13:20

Automobilky stále více propojují naše mobilní telefony s auty. To nám pak otevírá nové možnosti využívání moderních technologií. Ať už jsou to navigace nebo internetové aplikace. Výrobci telefonů jsou leckdy o hodně napřed. S novou technologií Mirror Link je ovšem výrobci aut předběhli. Tou se pochlubí třeba i nová Škoda Fabia.

Ještě před oficiálním představením nové Fabie dostáváme možnost vyzkoušet si nové propojení auta s telefonem. To je nezávislé na operačním systému, ale majitele výrobků s nakousnutým jablkem ve znaku mají zatím podle Martin Richtera z vývojového centra škodovky smůlu. „Telefony Iphone v tuto chvíli neplánují, že by Mirror Link technologii podporovaly. Apple pracuje na svém vlastním standardu – takzvaným Car Play. A i tento systém máme v hledáčku a pravděpodobně ho budeme v brzké době také umět podporovat,“ říká Martin Richter.

Čtěte také

Telefonů s technologií Mirror Link je zatím vůbec jako šafránu, a tak je teď míč na straně jejich výrobců. My takový telefon máme a tak jediné, co musíme udělat je připojit ho kabelem do USB konektoru. Zařízení samo rozpozná, že je vybaven technologií Mirror Link a ejhle – displej telefonu a o poznání větší na středovém panelu vypadají úplně stejně.

„Chviličku to trvá, záleží pak samozřejmě na typu telefonu. Dostaneme základní obrazovku, kde se ukáže aplikace, které získali certifikát pro tuto technologii,“ popisuje Martin Richter. Takže vidíme například počasí, telefon, hlasové ovládání, vlastní hudbu a pak jsou tam funkce, které necháme přiblížit vás, Sygic car a Parkopedia. Ty nás asi budou ve městech zajímat.

„Sygic car je jedna z prvních aplikací, které získali certifikát Mirror Link a Parkopedia je aplikace s databází o všech možných parkovištích po celé Evropě. V aplikaci Parkopedia si můžete zvolit vybrané parkoviště, například v Praze a přímo z této aplikace odešle pozici do navigační aplikace Sygic a ta převezme tuto pozici a naviguje ho na určené místo.“

Čtěte také

Dnes je běžné, že si v autech přehráváme oblíbenou hudbu přímo z našeho telefonu. Stále více se ale také využívá poslech hudby z internetu. „Je to aplikace Aupeo, kde má možnost si vybrat z žánru, hudebních alb a konkrétní písničky a pomocí GSM sítě dochází k přenosu hudby přímo do rádia,“ vysvětluje Martin Richter.

V současné době je aplikací něco málo přes deset, ale stále se vyvíjejí nové. Počet telefonů s technologií Mirror Link, kterou využívá třeba i nový VW Golf a další, by měl v nejbližší době růst a díky tomu nebudeme muset například do budoucna připlácet za vestavěné navigace, ale budeme mít k dispozici patřičně velký displej. Nevýhodou, a na to pozor, je objem a cena přenášených dat, a to především při cestách do zahraničí.

autor: pgj
Spustit audio