Tesla chce za dva roky vyrábět půl miliónu elektromobilů

5. květen 2016 13:20

Americký výrobce elektromobilů Tesla Motors se propadá hlouběji do červených čísel. V prvním čtvrtletí přiznal čistou ztrátu 6,6 miliardy korun. Podle agentury Reuters dnes navíc automobilka řekla, že chce kvůli vysoké poptávce uspíšit výrobu nového sedanu Model 3, což je první elektromobil určený pro masový trh.

Generální ředitel Tesly Elon Musk už na konci dubna tvrdil, že automobilka získala na nový Model 3 téměř 400 tisíc objednávek. První tyto modely chce Tesla vyrobit už na konci příštího roku. Navíc chce automobilka kvůli vysoké poptávce uspíšit výrobu všech svých modelů. Tím pádem bude mít i dříve zisky z prodeje a rychleji sníží svoji ztrátu. Analytik Petr Hlinomaz si myslí, že pokud nenastanou výrazné problémy například v poskytování servisu na auta, nebo v dodávce náhradních dílů, tak automobilka tento propad ustojí.

Čtěte také

Tesla je teď nejvíce závislá na bankovních úvěrech, nebo třeba na dluhopisech a podobných produktech. Elektromobilita má v Americe obrovskou podporu a je to znát například i na akciích. Tesla prodělala při odepsání některých položek 57 centů na jedné akci. To je podle agentury Reuters nižší než předpokládali analytici. Díky nadšení po elektromobilech jí červená čísla zatím nijak výrazně neškodí. Tesla má teď zisky z prodeje ze dvou modelů a to ze sedanu Modelu S a sportovně užitkového vozu Modelu X. Jen letos počítá s dodáním asi 90 tisíc těchto vozidel na světové trhy.

Logo

Zájem o elektromobily nejen ve Spojených státech roste a je to znát i na číslech. Tesla loni prodala přes 50 tisíc elektromobilů. To je o 60 procent více než v roce 2014. Automobilka navíc dneska uvedla, že chce za dva roky vyrábět ve své továrně půl miliónu vozidel.

autor: hbc
Spustit audio