Test nouzového systému eCall: Pomoc přivolá automaticky i tlačítkem

14. květen 2015 12:40

Při nehodě automaticky aktivuje záchranáře. Přivoláte si jím i pomoc při jiných komplikacích na cestách. Od roku 2018 bude povinný. Otestovali jsme ho při cestě do zahraničí.

Ročně má v Evropské unii zachránit na 2500 životů. Systém, který přivolá pomoc, pokud se s autem něco stane. To je eCall. Povinný bude v každém novém voze od roku 2018. Funguje už dnes. V současnosti se testuje také jeho nová varianta pro kamiony a nebezpečné náklady. Reportérka Radiožurnálu Dominika Nováková jej vyzkoušela poprvé mimo území České republiky.

eCall zrychlí příjezd záchranářů k nehodě, pomůže i při jiných potížích

Chvíli poté, co reportérka na tabletu stiskne tlačítko, hlasí se operátor: „Dispečink, jak vám mohu pomoci?“ Vidí i polohu, odkud žádost o pomoc přichází. V našem případě z Chorvatska.

Čtěte také

V prvním okamžiku systém odesílá data o místě, o vozidle, jeho rychlosti v době události, případně jaká byla síla nárazu. Dominika Nováková testuje novou verzi systému, určenou pro kamiony. Pomoc si ale může vyžádat kdokoliv. „Zavolat může jak řidič nákladního tak i osobního vozidla. S eCallem se dovolá vždycky na linku 112 nebo pak na centrum, které je napojeno při nějaké poruše,“ vysvětluje Petr Vomáčka z Ústředního automotoklubu (ÚAMK) a pokračuje: „Pokud tomu řidiči třeba dojde benzín, nebo píchne, tak zase zmáčkne to žluté tlačítko, což je pomoc. Když je mi opravdu špatně, nebo mám problémy, že léky zafungovaly jinak, než by měly, necítím se dobře, tak opět si zmáčknu ten eCall. Zavolá mi to pomoc a operátor se mnou řeší vzniklou situaci.“

Při vážnější nehodě auto zavolá pomoc samo. Jsou proto důležité zapnuté bezpečnostní pásy. „Protože podle těch pásů hasiči ví, kolik je lidí ve vozidle. Rovnou i podle síly nárazu volají sanitu nebo vrtulník. Už mají informaci, co to je za auto, jaký to je motor, VIN kód... De facto všechno co potřebují vědět, mají,“ Petr Vomáčka přibližuje automatickou funkčnost systému eCall. Ten ihned po nehodě aktivuje palubní jednotku a vytvoří komunikační kanál.

Zásah u zimní dopravní nehody na Jičínsku

Systém eCall je definitivně schválený Evropským parlamentem. Povinný bude od roku 2018 v nových vozidlech. Zkrátí se díky němu doba do příjezdu záchranářů na místo nehody. V České republice by měl každoročně zachránit 70 lidí.

Spustit audio