U starších vozidel nechte pravidelně zkontrolovat airbagy. Předejdete tím jejich samovolnému nafouknutí

28. listopad 2016 13:20

Víte o tom, že byste si měli nechat ve svém autě pravidelně zkontrolovat airbagy? Platí to zejména pro ojetá vozidla, u kterých je riziko, že byla někdy nabouraná. Při nehodě, kdy se airbag aktivoval, se totiž mohla poškodit jeho řídicí jednotka. Pokud by se nevyměnila, tak může způsobit samovolné vystřelení vzduchového polštáře. Jak potvrdil majitel jednoho autoservisu v Berouně.

„Vybouchly oba dva čelní airbagy, když kolega auto zvedal na heveru a sundával zadní nárazník. Jednotka zareagovala a airbagy vylétly,“ vzpomíná na nepříjemnou zkušenost svého kolegy v servisu Tomáš Hřebíček. Podle něho mohla za spuštění airbagu špatná řídící jednotka. „Řešili jsme to a myslíme, že byla chyba řídící jednotky. Možná se už dřív airbag aktivoval. A jak za to kolega vzal, došlo k odjištění.“

Čtěte také

Airbagy se začaly masivně montovat do aut v devadesátých letech. Některé řídící jednotky jsou tedy staré skoro třicet let. Jejich pravidelnou prohlídku doporučují i automobilky, říká Josef Baláž z Auto Škoda. „Airbag má vlastní kontrolku. Kdyby byl nějaký problém, tak na to řidiče upozorní s tím, že má navštívit servis. V rámci pravidelných servisních prohlídek dochází i ke kontrole diagnostiky a ke kontrole zádržného systému.“

Kontroly doporučuje i Martin Hejral z Opelu. Řídící jednotka zaznamená každou aktivaci airbagu, navíc se může po nehodě poškodit a měla by se proto vyměnit. To ale někteří lidé kvůli vysoké ceně nové jednotky neudělají a raději si ji za pár tisíc nechají reaktivovat. „Rozhodně by se to dělat nemělo, protože v ní je obsaženo VIN číslo. Neměla by se znovu reaktivovat. Všechno to slouží k bezpečnosti posádky, která tímto může být ohrožena.“ Tvrdí Miloslav Knap z jedné pražské Mototechny.

Průměrné stáří vozidel v České republice je téměř 15 let. Automechanici i zástupci automobilek proto doporučují kontrolu řídící jednotky airbagu alespoň jednou ročně. Pokud se ale v autě rozsvítí kontrolka airbagu, tak návštěvu servisu neodkládejte. Prohlídka vás vyjde maximálně na 15 stovek.

Spustit audio