Učíme se ho od malička, ale i v dospělosti nám činí problémy - přecházení

23. květen 2014 12:40

Už v mateřské školce se děti učí bezpečně přecházet přes cestu. Jenže mnozí dospělí jakoby to zapomněli a přebíhají přes silnici, kde je napadne. Asi si neuvědomují, že pokuta je ten nejmenší trest, jaký je může potkat. Vždyť letos zahynulo na našich cestách už 34 chodců. A tak si pojďme teď připomenout, jaká jsou pravidla bezpečného přecházení přes silnici.

Možná si ještě pamatujete, jak to říkala paní učitelka v mateřské či základní škole – nejprve se rozhlédnout doleva, pak doprava a pak ještě jednou doleva a teprve když se přesvědčíme, že nic nejede, můžeme silnici co nejrychleji přejít a to nejkratší cestou, tedy kolmo. To ale neplatí, jestliže stojíme do 50 metrů od přechodu, podchodu nebo nadchodu pro chodce. Protože, jak potvrzuje strážmistr Jakub Tyl, jsme povinně je použít.

Čtěte také

„V zákoně to je tak napsáno a moje zkušenost je taková, že kolikrát lidé opravdu nevědí, že mají takovou povinnost. Ale bohužel jim za to potom hrozí bloková pokuta do dvou tisíc korun na místě,“ upozorňuje Jakub Tyl. Ale většinou policisté dávají pokuty nižší. Přesto bývají chodci hodně překvapeni, že za tuto z jejich pohledu „banalitu“ dostávají trest.

„Kolikrát se i hádají, že je to zbytečné, říkají vulgarismy a nadávají. Ale opravdu se pokuty dávají, každý to řeší jinak. Moje sazba je okolo sta korun, dvou set, ale i pět set korun,“ říká Jakub Tyl. Rizikové je podle nadstrážmistra Radka Kalkuše především přebíhání mimo přechod pro chodce.

„Když je přechod deset nebo dvacet metrů, kousíček, tak to chodci ani nechtějí respektovat. Tím spíš, když jde tramvaj nebo jiný dopravní prostředek, chtějí být včas na nějakém místě. Potom se nedívají, chtějí to stihnout, nerespektují vůbec nic a potom skočí pod auto. To jsou asi nejčastější příčiny nějakých úrazů a dalších kolizí,“ varuje Radek Kalkuš.

Pozor na barvy

Chodec může dostat také pokutu za to, že přechází na červenou. Ovšem pouze tehdy, pokud vstoupil na přechod ve chvíli, kdy svítí červené světlo. „Pokud chodec do vozovky vstoupí na zelený signál a interval je krátký, tak je jeho povinností samozřejmě dokončit ten úkon. Ale když svítí červený signál „stůj“ a on vstoupí do vozovky, jede tramvaj nebo auto, které ho může srazit,“ říká.

Čtěte také

Zažil to ale určitě už každý z nás – ačkoli jdeme rychle, pak na zelenou nestihne přejít na druhou stranu, už semafor přeskočí na červenou. Podle strážmistra Kalkuše ale nemusíme panikařit, protože v té chvíli červená říká, už nevstupuj do vozovky, ale v klidu můžeš dojít na druhou stranu.

„Musí tam být nějaká vůle. Není možné, aby tam chodec vstoupil a mezitím se spustil další program a mohla na něj najet auta. Počítá se tam s tím, že chodec vstoupí na vozovku na zelenou, skočí červená, ale je tam nějaká doba pro bezpečně přejití, aby chodce nic nesrazilo.“ Nesprávné přecházení rozhodně není o pokutách, ale především o vlastní bezpečnosti. Ideální je mít na sobě ještě nějaký reflexní prvek.

autor: jař
Spustit audio