V Jindřichově Hradci vyšli vstříc rodičům, kteří vozí své děti do školy autem

6. září 2013 13:10

Parkuj jako člověk – tak to se lehko řekne, někdy těžko udělá. A tak na stejnojmenné stránky můžete vkládat další fotky špatně zaparkovaných aut a třeba budete mít štěstí a čeká vás výlet na formuli 1 do Monaka. Občas ale není kde zaparkovat, třeba ráno před školou. Například v Jindřichově Hradci si to uvědomují, a tak přímo před vchodem do základní školy v Jarošovské ulici postavili o prázdninách odstavný pruh, kde se dá bezpečně zastavit. Rodiče tak můžou své děti pohodlně odvést do školy i si je po vyučování vyzvednout.

Je půl osmé ráno a před základní školou v Jarošovské ulici je rušno. Křižovatkou střídavě proudí auta i chodci a na novém odstavném pruhu, který tu přes prázdniny vznikl, zastavují první rodiče, aby předali své děti do školy. „Vy jste teď zastavil tady na novém odstavném pruhu, přivezl jste spoustu dětí, odkud jsou?“

Čtěte také

„To je z Klokánku. Tento odstavný pruh je pro mě velikou výhodou, vždycky tady bylo plno aut, takže jsme museli zaparkovat někde dál a trvalo, než se sem člověk dostal. Je to úžasné,“ raduje se řidič velikého vozu. Než nechalo město před základní školou v Jarošovské ulici postavit odstavný pruh, parkovali řidiči, kde se dalo. Třeba i na chodníku.

Na novém odstavném pruhu může najednou zastavit i deset menších aut, kolem půl osmé se tu střídá jedno za druhým. „Nezlobte se, já musím letět do práce, ale je to opravdu skvělé. I když vozím první třídu, je to super. Určitě to vítáme, ale bylo by dobré, aby policisté věděli, že náš syn chodí do první třídy, takže se tam chvíli zdržím, než ho odvedu a tak dále. Takže abych tady neměl za chvíli botu, protože oni to berou jenom na zastavení a vyložení, dítě odejde a já odjedu. Viděl jsem to tady třeba včera, policisté jsou docela rychlí,“ popisují rodiče řidiči.

Čtěte také

Rodiče, kteří v odstavném pruhu zastaví, musí počítat s tím, že už jsou v zóně zakázaného stání a dlouhodobé parkování nebudou strážníci tolerovat. S obavami se ke svému autu vrací tatínek, který už zažil situaci s botičkou. Předat syna do školy mu ale trvalo jen čtyři minuty.

Na odstavném pruhu před základní školou v Jarošovské ulici se před začátkem vyučování vystřídaly desítky aut. Pro rodiče je jednoznačně výhodou, kterou by uvítali asi všichni, jejichž děti navštěvují školu v centru města.

autor: hoch
Spustit audio