V našem testu jsme zjistili, jak alkohol působí na řidiče

7. říjen 2013 09:40

Řídit auto pod vlivem alkoholu je u nás zakázáno. Bohužel jsou lidé, kteří to porušují, protože si prostě myslí, že mají všechno stále pod kontrolou a nic se nemůže stát. Jenže to je omyl, jak potvrzují i policejní statistiky. A tak jsme ve spolupráci s dopravní policií vyzkoušeli, jak alkohol ovlivňuje řidiče.

Celý náš pokus se odehrával na vymezeném prostoru uzavřeného parkoviště brněnského automotodromu, kde jsme postavili slalomovou trať. A protože odbourávání alkoholu v krvi ovlivňuje mnoho faktorů, především tělesná konstituce, pak ani výběr figurantů nebyl náhodný, jak potvrzuje vedoucí redakce Zelené vlny Jan Říha.

Čtěte také

„Zvolili jsme dva figuranty rozdílného věku – o deset let a s rozdílnou váhou – v jednom případě 130 kilogramů, ve druhém o čtyřicet méně,“ popisuje Jan Říha. A to se projevilo už při první dechové zkoušce. Přestože oba vypili stejné množství tvrdého alkoholu, pak štíhlejší muž nadýchal 0,16 promile, zatímco těžší se nedostal ani na polovinu této hodnoty. Jízda vypadala normálně, i když starší řidič se svěřoval.

„Už teď po dvou panácích musím říct, že je nejistota o třetinu horší.“ Důležitou součástí testu byla hlídka dopravní policie jihomoravského kraje, která pomocí certifikovaného přístroje Dräger měřila hladinu alkoholu v dechu našich figurantů, ale až po určitém čase. Proč?

„Než alkohol stačí do těla naběhnout, tak se dýchá minimálně po 15 minutách, aby alkohol nebyl v ústech a měření bylo směrodatné,“ vysvětluje nadstrážmistr Tomáš Opálka. Celkem jsme provedli osm měření, a první výrazné Alexovy problémy přišly při 0,4 promile, nejenže pustil stěrače. „Když jsem najel do takového základního ohybu, tak jsem najednou zapomněl, proč tam jsem, jestli tam mám jet popředu nebo pozadu,“ říká Alex.

40 kilogramů navíc udělalo své a Martinova jízda začala být hodně nejistá při 0,58 promile, tedy po osmi panácích. „Už to není tak suverénní jízda. Tento kužel, na který teď najíždí už je úplně jinak než v ideálních jízdách. Je evidentně znát, že má něco upito, protože jeho řidičské schopnosti jsou dobré a teď bylo vidět, že už je alkohol ovlivňuje,“ říká Jan Říha.

Čtěte také

„Už jsem to na sobě cítil. Už jsem místy nevěděl, kde jsem,“ vysvětluje Martin. Po dvou hodinách se naši figuranti téměř shodně dostávají na hladinu 1,8 promile alkoholu v dechu. Martinovo auto nejprve poskakuje při zatažené brzdě. „Teď je úplně mimo dráhu. Shodil kužel, vůbec si nevšiml, že vyjel a minul tři kužely. Blíží se dvěma promilím a to už je taková hranice, že to není ani schopen poznat,“ upozorňuje Jan Říha.

Naproti tomu Alex nejprve složitě nastartuje a po ujetí dvou metrů to vzdává. „Já to nevidím.“ Alkohol – jak jsme se v našem testu přesvědčili – dříve nebo později přemůže i toho nejzkušenějšího řidiče. Za volant prostě nepatří.

autor: evk
Spustit audio