V Německu se připravují na zpoplatnění všech silnic. Mělo by platit od roku 2016

16. červenec 2014 13:20

Po dlouhých debatách začíná být jasno o tom, kolik budeme platit za používání německých dálnic a silnic. Projde-li návrh ministra dopravy Alexandera Dobrindta, pak se od roku 2016 cesta k našim západním sousedům prodraží minimálně o 10 Eur.

Německo je v podstatě jedinou velkou zemí, kde nejsou dálnice zpoplatněny. Návrh ovšem jde ještě dál než k zpoplatnění nejdůležitějších tahů. Platit se totiž má podle Igora Siroty z ÚAMK na jakékoliv veřejně přístupné německé silnici. „To znamená od těch městských, spravovaných městy a obcemi, přes zemské až po dálnice – celospolkové nebo spolkové dálnice. Všechny tyto vozovky budou zpoplatněny. Bude to od roku 2016.“

Čtěte také

To znamená, že si na hranicích budeme muset koupit silniční známku. Nabízeny mají i krátkodobé, ale každopádně zaplatíme minimálně 270 korun jen za to, že překročíme hranici. „Desetidenní za 10 Euro, dvouměsíční za 20 Euro – tam ej to bez ohledu na cokoliv dalšího. Pokud jde o roční známku, ta se bude odvíjet od dvou parametrů. První je ekologická, to znamená emisní třída a druhá je zdvihový objem motoru. Ten ještě bude rozlišen mezi benzínem a naftou,“ říká Igor Sirota.

To bude tak trochu věda. A roční známka tak bude pro každého motoristu různě drahá a rozdíl může být v desítkách Eur. „v případě Volkswagenu Polo 1.2 bude cena 24 Euro za rok, u Volkswagenu Passat s dvoulitrovým dieselovým motorem to bude 104,5 Euro,“ upozorňuje Igor Sirota.

Čtěte také

A to se týká nových aut splňující nejekologičtější normy. Pro výpočet, kolik nás bude případná celoroční známka do Německa stát, pak můžeme použít jednoduchou pomůcku. Nejprve je potřeba se podívat do technického průkazu, a můžeme počítat. „Pokud vezmeme za příklad vůz, který má nejvyšší emisní známku, je například rok starý, tak v případě benzínového motoru za sto kubických centimetrů budeme platit 2 Eura poplatek nebo výpočet roční silniční známky. V případě dieselového motoru bude za sto kubických centimetrů 9,50 Euro.“

U třílitrového dieselu to tedy může být za celoroční známku i 300 Eur. Už teď se ale bouří podnikatelé v německém pohraničí, protože se obávají toho, že k nim lidé přestanou jezdit nakupovat, a nejen to.

autor: pgj
Spustit audio