V noci ze soboty stavbaři opět uzavřou dálnici D1 mezi Šternovem a Psářemi

18. červenec 2014

Třikrát v noci ze soboty na neděli budou muset řidiči kamiónů zůstat stát na dálnici u Šternova a u Psář. Ostatní řidiči budou moci zavřený úsek objet. Stavbaři totiž potřebují nad dálnicí postavit most. Stejně jako to udělali před týdnem na 41. kilometru.

Stojíme o 7 kilometrů dál směrem na Brno, a právě tady o víkendu v noci ze soboty na neděli stavbaři hned třikrát zastaví veškerý provoz. „Dálnice by se měla uzavírat zhruba po 22. hodině asi na hodinu a půl, potom po jedné hodině v noci a poslední uzavírka bude zhruba v šest hodin a třicet minut,“ konstatuje Jan Skovajsa z Ministerstva dopravy. Důvodem je stejně jako minulý víkend stavba mostu, který stavbaři zbourali loni v srpnu.

Čtěte také

Řidiče, kteří zůstanou stát na dálnici, tedy čeká velká podívaná. „Uvidí nosníky, které mají 34,5 metru, váží 70 tun a ty se budou přemisťovat na připravené piloty na most,“ popisuje Ivan Čásenský z Ředitelství silnic a dálnic proč se musí provoz úplně zastavit.

Doprava se tady mezi 41. a 48. kilometrem D1 zastaví okolo desáté večerní, půl druhé v noci a o půl sedmé ráno. Měl by to být zhruba na hodinu, hodinu a půl, ale poslední umisťování nosníků se zdrželo. „Tady jsme v kopcích, čili terén není rovný. A pokud 70tunové nosníky přijedou na trajleru a jsou v kopci, což bude i v tomto případě, tak je potřeba lepší úvazy a uvázat nosník tak, aby se zvednul ve stoupání nebo v klesání. Samozřejmě jsme se ponaučili a druhé nosníky už šly celkem bez problémů. Zdržení bylo desetiminutové a těchto zkušeností využijeme i teď a myslíme si, že ty uzávěry budou trvat přibližně hodinu,“ vysvětluje Ivan Čásenský.

Čtěte také

Kamióny nad 12 tun budou muset po celou dobu zůstat na dálnici. Menší auta mohou uzavírku objet. „Pokud řidič pojede od Prahy, může sjet na 41. kilometru, odbočit na Divišov a Vlašim a vrátit se zpět na dálnici buď na 49. nebo případně na 56. kilometru. Z Brna do Prahy řidiči sjedou na 49. kilometru, pojedou po silnici číslo 125 do Uhlířských Janovic, kde odbočí směrem na město Sázava a vrátí se na dálnici na 34. kilometru,“ říká Jan Skovajsa.

Objížďky jsou poměrně dlouhé a uzavřený úsek jde i po silnicích nižších tříd. To ovšem vzhledem k jejich stavu nedoporučujeme. „Rozhodně bych to nedoporučoval, objízdné trasy nejsou značené, takže pokud by se řidiči vydali po těchto silnicích nižších tříd, tak by mohl vzniknout problém. Jejich stav opravdu není úplně vyhovující.“ Než abyste ušetřili nějaký čas, spíše na středočeských silnicích ulomíte na neznámé silnici kolo.

autor: pgj
Spustit audio