V Ostravě mohou řidiči parkovat v placených garážích, i přesto raději hledají místa jinde

24. září 2013

V centrech velkých měst zuří boj o parkovací místa. Ostatně, svědčí o tom i fotografie, které jste nám poslali v rámci našeho projektu "Parkuj jako člověk". Ten je už ve své druhé fázi, a teď můžete hlasovat na internetových stránkách parkujjakoclovek.cz o nejlepších fotografiích. Ale zpátky k parkování samotnému – řidiči logicky nejraději stojí na bezplatných místech. Jenže, těch je zoufale málo. Například v Ostravě sice mohou využít placené parkovací plochy na výstavišti, ale protože chtějí ušetřit, mnozí raději obětují část nádrže.

Řidiči často v honbě za parkovacím místem krouží centrem Ostravy. Někteří mají to štěstí, že narazí na bezplatné parkovací místo, jiní naopak musejí využít placené parkoviště. Právě vstupuji do jednoho z parkovacích domů na Ostravském výstavišti.

„Momentálně máme obsazeno asi 80 %. Zájem je pořád stejný. Někomu se může zdát, že je to poloprázdné, ale parkují tady lidé, kteří přes den vyjíždějí ven, a když někdo odjede, na jeho místě se hned objeví někdo jiný. Radši nepočítám, kolik aut se tady za den vystřídá,“ pousmál se Jan Šamša, který už osmým rokem hlídá auta na ostravském výstavišti. Jak je vidět jen o malý kousek dál, někteří motoristé jsou ale evidentně spokojenější mimo parkovací domy.

Čtěte také

„Pravidelně jezdím sem, protože tady se mi to zdá lepší. Mám kartu na placení a lépe tady najdu místo,“ říká jednašedesátiletý pan Tomáš. Mnozí mimoostravští řidiči, ale podobný klid při parkování nemají. Manželé Vymazalovi spěchali z domovského Rýmařova se synem k soudu. Při hledání parkovacího místa se ale ocitli v jednosměrce.

„Musela jsem být potichu, protože syn by na nervy, manžel také. Syn však nejvíc, protože tam musel být na čas. Ještě k tomu nás zastavila policie, ale byla tolerantní, takže jsme jim vysvětlili situaci, že jedeme s navigací, neznáme to tady, bloudíme a ještě musíme přijet včas. Poradili nám, ale parkování je tady špatné.“

Čtěte také

Řada Ostravanů bez parkovací karty tak raději odstaví své auto mimo centrum a do práce nebo na úřady pokračuje po svých. „Parkuji u parku směrem na přívoz. Všechno je to obsazené, a i když je to placené, tak je to na kartu. Takové parkování nevyužívám, je to beznadějné. Už několik let jsem ani nezkusil nějaké místo v centru najít, kdysi dávno to ještě možné bylo,“ potvrzuje pětačtyřicetiletý Zdeněk Kokeš.

V budoucnu by se motoristé v centru Ostravy měli dočkat placení parkovného pomocí sms. Odpadnout by tak měly problémy s vysokými bankovkami, které mnohé parkomaty nevezmou a také s hledáním funkčních přístrojů.

autor: stj
Spustit audio