Věk, výška nebo váha – co je rozhodující pro sezení dítěte v autosedačce?

1. září 2014 05:40

Jedno auto za druhým, tak to ráno vypadalo před mnohými školami. Stále více rodičů vozí své děti autem a k tomu samozřejmě potřebují autosedačku, protože bez ní děti jezdit v autě nesmí. Jenže do kdy ji potřebují? Ptali jsme se nejprve rodičů.

„Já nevím, jestli je to omezené věkem nebo centimetry, vím ale, že ji ještě pořád potřebujeme. Netuším dokdy, asi do dvanácti let.“ Tak věk už dávno nehraje roli, dokonce nelimituje ani jízdu dětí na předním sedadle. Jak potvrzuje Zuzana Ambrožová z Besipu, rozhodující je výška a váha dítěte.

Čtěte také

„Dítě menší než 150 centimetrů musí sedět v autosedačce a potom dítě, které je lehčí než 36 kilo,“ říká Zuzana Ambrožová. A podle toho existují i tři základní typy autosedaček – pro miminka od narození do zhruba tři čtvrtě roku je to takzvané vajíčko, která se upevňuje vždy proti směru jízdy.

Proč? Vysvětluje odborník na bezpečnost silničního provozu Robert Šťastný. „Dítě má relativně velkou hlavu, slabý krček, a tak musí mít podporu hlavy. Kdyby byla sedačka po směru, tak by si při pohybu hlavy dopředu mohlo dítě trhnout krkem tak, že by mohlo dojít i ke smrtelnému zranění. Protisměrná vanička může být i na předním sedadle jako každá jiná sedačka, ale tam pouze s podmínkou vypnutí předních airbagů.“

Zbytek po směru

Ostatní typy dětských zádržných systémů – abychom užili oficiální název – už umísťujeme po směru jízdy. Pro batolata a předškolní děti je určena autosedačka, která je vybaveny vlastními bezpečnostními popruhy, zatímco starším dětem můžeme koupit autosedačku, kde se poutají bezpečnostním pásem auta. Což je podsedák s opěrkou, případně bez ní. Ale i když se dítě blíží té stopadesáticentimetrové hranici, kdy už sedačku mít nemusí, pak bychom měli myslet především na jeho bezpečí.

„Podstatné je to, aby pás šel přes klíční kost, tedy ne přes krk, a další část přes pánevní oblast. Je to z toho důvodu, že v momentě prudšího nárazu by se dítě mohlo uškrtit,“ varuje Zuzana Ambrožová. Přesto někteří rodiče na kratší vzdálenosti, třeba pro cestu do školy, autosedačky pro děti nepoužívají. Jak ví i dopravní policista Daniel Švigar. „Více se zaměřujeme na zádržné systémy, což jsou autosedačky – jak jsou umístěné, jestli jsou připoutané, jestli vůbec lidé mají podsedáky. Docela tvrdě se to trestá, je to dost bodově ohodnocené.“

Čtěte také

Konkrétně jde o čtyři body a pokutu až dva tisíce korun, ale především takoví rodiče ohrožují bezpečnost vlastního dítěte. Důležité také je, aby sedačka byla v autě správně upevněná a hlavně, aby dítěti nebyla malá. „To znamená, že by hlava dítěte neměla přesahovat opěrku autosedačky,“ upozorňuje Zuzana Ambrožová. Ideální je proto koupit autosedačku, která roste s dítětem. A pokud ráno vozíte do školy děti jedním autem a odpoledne druhým, pak nezbývá než, aby v každém voze měli jinou.

autor: evk
Spustit audio