Větší pravomoci pomohly celníkům odhalit více podvodů s palivy

20. duben 2018 17:34

Celní správa loni řešila přes 1000 daňových trestných činů téměř za dvě a půl miliardy korun. To je podle statistik zhruba o jeden a půl miliardy víc než předloni. Celníci jsou v odhalování podvodů úspěšnější díky širším pravomocím, které od loňska mají. A také díky moderní mobilní laboratoři, která umí odhalit pančovaný alkohol nebo nekvalitní palivo. A pravě na jeho kontrolu se celníci zaměřili na středočeských benzinkách.

„Dobrý den, my jsme z celního úřadu pro Středočeský kraj a potřebujeme u vás provést místní šetření v rámci monitoringu kvality pohonných hmot.“ Celníci se právě vrátili se vzorky, zastavili asi 20 metrů před laboratoří a teď musí ty vzorky předat ke zkoumání. „Máme tu jeden vzorek a prosili bychom expresní rozbor.“

Čtěte také

V mobilní laboratoři, která je ve velkém nákladním autě, pracuje mladá chemička Lucie Pušová. „Vezmu si injekční stříkačku, odeberu přesné množství, dám do mikrodestilační baňky a tu potom do mikrodestilačního přístroje.“ To je takový zvláštní modrý přístroj, na čelní straně je mnoho tlačítek. „Nyní se bude vzorek zahřívat a budou se měřit teploty, při kterých se odpaří dané množství.

Vzorky nafty nebo benzinu tu projdou hned několika testy, které trvají asi dvacet minut. Čerpací stanice, odkud palivo pochází, je do té doby pod kontrolou středočeských celníků, vysvětluje jejich mluvčí Yvona Matějková.

„Kolegové z mobilní laboratoře nám řeknou, zda ten vzorek prošel, nebo ne. Pokud by neprošel, tak se kolegové vrací na tu čerpací stanici a čerpací stanice nebo ten stojan se zajistí. Opáskuje se a majitelé ji nebudou moct používat dál. Nejčastější prohřešek je, že se nafta ředí nějakým jiným olejem, který nepodléhá spotřební dani.“

To jsou třeba lehké topné oleje, dodává chemička Lucie z mobilní laboratoře. Středočeští celníci dnes zkontrolovali asi 6 čerpacích stanic. Ani jedna z nich nepochybila. V opačném případě hrozí firmám za krácení daně na pohonných hmotách nejen propadnutí celé věci státu, ale také dopočítání spotřební daně a pokuta až do výše 50 milionů korun.

autor: hbc
Spustit audio