Vršecký: Rituály nemám

29. srpen 2008 13:00

Mistrovství světa v rallye na Novém Zélandu, Moto GP na okruhu v Misanu. To budou dva hlavní magnety pro fanoušky motoristického sportu o tomto víkendu. Pravda, ti čeští se především na jižní polokouli asi těžko vydají, ale budou moci volit hned ze dvou atraktivních podniků na našich tratích. Buď zamíří do Přerova, kde se jede závod kontinentálního mistrovství v autokrosu, nebo se vydají do severočeského Mostu, kde si sedmé letošní dostaveníčko dali piloti Evropského poháru tahačů.

Největší pozornost se bude samozřejmě upírat na vedoucího muže průběžného pořadí, kterým je poprvé po 12 letech domácí reprezentant David Vršecký navíc z českého Buggyra teamu na českém tahači. Nikdy ale v Mostě hlavní závod nevyhrál. "V Mostě jsem byl několikrát druhý. První místo mi vyšlo pouze v kvalifikaci, takže bych byl moc rád, kdyby to tento rok vyšlo."

Logicky se od něj umístění na stupních vítězů očekává. Ve hře bude celkem 60 bodů.

"Moje osobní maximum je 52 bodů. Podle mě je 50 bodů reálných, kdyby to bylo nad, považoval bych to za velký úspěch."

Severočeskou trať má přitom Vršecký v oblibě.

"Mostecký okruh je celkem rychlý a úzký. Je tam specifická část pod Matadorem, která je technická a mám jí opravdu rád. Je tam jak rychlá část, tak i výjezdy z pomalých zatáček, kde musí být člověk velmi přesný, aby na nich neztrácel."

Trať se přitom v poslední době změnila, když po tragické smrti Rakušana Carecy byla dvojicí zatáček nahrazena rychlá šikana na konci cílové rovinky.

"Ze začátku jsem ho neměl moc rád, protože na staré rovince si mohl člověk trochu odpočinout, zatímco teď je to asi nejtvrdší pasáž na brzdy. Vejít se na konci do zatáčky s jedním truckem je tak akorát, ale při startu, když jsou vedle dvě i tři auta, bez doteku to nejde projet. Pro diváky je to určitě mnohem atraktivnější místo a osobně jsem si ho už také velmi oblíbil. Je to vlastně jedno z mála míst, kde se na okruhu pořádně něco děje."

A v závodech trucků se pro nějaký kontakt na trati nejde nikdy daleko.

"Až na jednu výjimku máme ze všemi jezdci přátelský vztah a když se něco stane, normálně si o tom promluvíme. Ta výjimka je Antonio Albacete, s ním se nedá bavit jak na okruhu, tak mimo něj."

Právě Albacete je na druhém místě šampionátu a na Vršeckého ztrácí pouhých 16 bodů. Pro domácí závod řada jezdců volí nějakou zvláštnost, například nový vzhled přilby.

"Nic nového, speciálního nepřipravujeme, spíš se chystáme na samotný závod."

Kupodivu narozdíl od mnoha jiných jezdců nebo sportovců nemá před závodem žádné rituály.

"Já žádné rituály zatím nemám, raději to beru jako normální závod, abych si to tím právě nezkazil."

Závody šestitunových monster se v Mostě pojedou po oba dny, v neděli se k nim připojí také čtvrtý podnik Česká pojišťovna Škoda Octavia Cupu, Intersérie a memoriál Zdeňka Vojtěcha.

autor: pgj
Spustit audio