Všechna hlášení na lince 158 se objeví v operačním centru Policejního prezídia. Co se děje dál?

19. listopad 2014 09:40

Teď vám řekneme, co se děje ve chvíli, kdy vytočíte linku 158. Dovoláte se na služebnu do nejbližšího krajského města, policista vaši informaci napíše do počítače a začne situaci řešit. Současně se ale stejná informace zobrazí i v centrálním operačním centru na pražském Žižkově. Tam se totiž řeší složitější případy.

Rozlehlá a překvapivě tichá místnost. Vzhledem k počtu nahlášených případů, bych očekával, že tady bude horečný ruch, ale vše probíhá v naprostém klidu a jen za cvakání myší a klávesnic. Šest lidí, každý má před sebou tři monitory a každé volání na 158 se zobrazuje podle krajů na některém z nich. V Přerově před okamžikem zazvonil telefon se závažným oznámením – nálezem nevybuchlé munice a policista, který má tuhle oblast na starosti, okamžitě zareagoval. „Jede tam pyrotechnik z Frýdku-Místku a z Olomouce plus se dělá evakuace 25 osob.“

Čtěte také

Vedoucí směny třídí a vyhodnocuje veškerá hlášení podle jejich závažnosti. Od zavolání do výjezdu pyrotechniků, kteří potom munici bezpečně zlikvidovali, uplynulo jen několik desítek sekund. „Reakce musí být rychlá, protože tam krajské velitelství vysílá své policisty, aby zjistilo, zda se jedná o munici, a zároveň my vysíláme pyrotechnickou službu. Vyrozumíváme ochranné služby, ať už prezidenta nebo ústavních činitelů. Samozřejmě to může zajímat i ÚOOZ – Útvar pro odhalování organizovaného zločinu.“

Nepřetržitě

Na monitoru počítače se objevuje jedno hlášení za druhým. „Každý proužek znamená jedno volání na tísňovou linku policie. Když se podíváte na časy, tak vidíte, že řádově co minuta, to dvě, tři nebo čtyři, pět věcí. Je to opravdu hodně frekventované,“ přibližuje mi šéf operačního centra František Habada.

Tahle práce není vidět, ale tady odsud dostávají policisté v terénu potřebnou podporu. „My tady vidíme absolutně všechno, nemáme úplně k dispozici hlídky v terénu, ale máme k dispozici jiné síly, což je letecká služba, Útvar rychlého nasazení, potápěče a pyrotechnickou službu,“ říká františek Habada.

V případě závažných událostí, pak vedoucí směny okamžitě posílá policistům pomoc, tak jako tomu bylo před chvílí. „Samozřejmě podezření na terorismus, vražda, těžké ublížení na zdraví, pobodání, taková první reakce, kterou operační dál napíše na základě toho, co oznamovatel udává. Když se teď podíváme, je tady třeba jízda v protisměru, pronásledování vozidla. Může z toho vyjít třeba pronásledování vozidla na dálnici D5 a tak dále.“

Čtěte také

Co mě překvapuje, je počet nahlášených mezilidských konfliktů. Jenom tady z posledních deseti hlášení jich je pět – kromě jiného sousedská hádka, spor s nájemníky, přítel dělá doma nepořádek, a tak dále. I takové, na první pohled banální, situace nemohou uniknout pozornosti.

„Třeba tady máme potíže se sousedkou. Může to být samozřejmě banální občanskoprávní spor, ale najednou třeba dojde k napadení ženy a může z toho být pobodání. Potom se můžeme bavit o těžkém ublížení na zdraví.“ A to už by byla opět práce pro centrální operační centrum, zajistit hlídce v terénu potřebnou podporu.

autor: pgj
Spustit audio