Výstava veteránů v Praze: V sobotu 25. května v Opletalově ulici

24. květen 2019 14:30

V sobotu 25. 5. od 10:00 do 17:00 v Praze v Opletalově ulici naproti Hlavnímu nádraží bude bezmála 190 vystavovatelů prezentovat nablýskané veterány. Součástí XIII. Srazu a výstavy historických vozidel budou dynamické ukázky vozů, živá swingová hudba, dobová módní přehlídka i program pro děti s dopravním hřištěm. Vstup je volný.

Letošní ročník se nese ve znamení devadesátin Jawy a 100. výročí značky Aero. Vedle řady motocyklů a automobilů obou značek si můžete před budovou Autoklubu ČR prohlédnout mimo jiné i první auto s pohonem na spalovací motor na světě Benz Patent Motorwagen. Jak se ho podařilo získat pro víkendovou expozici? Kdo ho zapůjčil? Ve vysílání Radiožurnálu jsme se zeptali prezidenta pořádajícího Autoklubu České republiky Jana Šťovíčka.

"My dvěčíme panu Ladislavu Samohýlovi ze Zlína, který je sběratelem veteránských automobilů. Chtěl bych mu touto cestou poděkovat, že se uvolil zapůjčit nám tento vůz. Je to rarita, že tento automobil ze sklonku 19. století je stále ještě pojízdný. Návštěvníci budou mít možnost to na vlastní oči vidět. A několik šťastných bude mít dokonce příležitost se v tomto automobilu svézt," slíbil Jan Šťovíček. Prozradil také podrobnosti, jaké modely Jawa budou na výstavě k vidění. Podotkl, že to nebudou jen motocykly, ale i šest automobilů této značky.

Přehrajte si celý rozhovor s prezidentem Autoklubu ČR (v záhlaví tohoto článku)

V sobotu uvidíte i takový skvost, jakým je vůz Škoda Sport, který se v roce 1950 zúčastnil závodu 24 hodin Le Mans. Taky americký Maxwell AA Runabout z roku 1910. Nebo o rok mladší Hupmobile Touring. A nebude chybět ikona automobilových závodů Bugatti 37B.

Návštěvníky čekají dynamické ukázky vybraných vozidel a v klubovém domě pak unikátní výstava o historii Autoklubu, expozice legendárního závodu 1000 mil československých, taky beseda o Moravském Edisonovi, tedy o vynálezci Josefu Sousedíkovi, který sestrojil první hybridní automobil na světě.

Celou akci hudebně doprovodí swingová kapela The Dixie Hot Licks. Připravená je dobová módní přehlídka. Ta představí dochované autentické kostýmy z rodin architektů Utěšila a Rechziegela, jejichž životy byl za první republiky úzce spjaty s Autoklubem.

Program sobotního srazu a výstavy pamatuje i na rodiče s dětmi. Letošní novinkou je dopravní hřiště pro nejmenší.

O pořádek v ulici se postará Četnická pátrací stanice Praha. Členové historické skupiny udržující památku a povědomí o československém četnictvu chystají pro návštěvníky překvapení.

autoři: hbc , ZV
Spustit audio