Za nehody motocyklistů po zimě mohou často emoce, řidiči aut si na motorkáře musí zvyknout

29. březen 2016 13:20

O Velikonocích zemřeli na silnicích dva motorkáři. Loni podle policejních statistik nepřežilo nehodu na motorce devadesát řidičů, což je nejhorší bilance za poslední tři roky. V jarním počasí vyjeli o Velikonocích na silnice stovky motocyklistů, spousta z nich poprvé. O problémech takových jízd už s instruktorem bezpečné jízdy na motorce Miroslavem Lisým.

Proč je podle Vás tak vysoký počet tragických nehod motorkářů v České republice?

V první řadě je to emocemi, český motorkář je trochu agresivnější než například skandinávský, další věcí je také krátká motorkářská sezóna v České republice, zima je dlouhá a letos byla dost vleklá. První víkend ukázal, co můžou motorkáři na silnicích očekávat.

Jsou největším strašákem právě emoce za řídítky, nebo za volanty aut, kolem kterých „řídítka“ jedou?

Myslím, že to je oboustranné. V první řadě je chyba na místě motocyklisty, který nezvládá motorku emočně. To znamená, že má pod sebou „raketu“, motorku s více koňmi, a ta mu samozřejmě dává adrenalin, který on si chce užít. To na silnici nepatří. Jsem zastáncem toho, aby si každý tu agresivnější jízdu vyzkoušel třeba na uzavřeném okruhu nebo na letišti. A další věcí je to, že motorkáři nebyli celou zimu vidět a reakce řidičů automobilů je opožděná. Musejí si pomalu zvykat.

Umí, podle Vašich zkušeností z kurzů, čeští řidiči zvládat rychlé a silné motorky?

Myslím, že se doba zlepšuje, motoškol je v nabídce celá řada v republice. Motorkáři, kteří mají motorku jako svoje hobby, do motoškol chodí. Jsou to většinou motorkáři nad 30 let. V kurzech se toho pochopitelně hodně naučí – ovládat stroj, brzdit a získají větší povědomí o tom motocyklu, a jak reagovat v krizové situaci.

Jakých chyb se motorkáři dopouštějí v provozu nejčastěji?

V první řadě je to nezvládnutí situace, to znamená příliš rychlý nájezd do zatáčky, příliš velké zrychlení. Automobilisté motorku nevidí, měli by se více dívat do zrcátek, aby například udělali místo a motocykl mohl předjet, samozřejmě by to mělo být v mezích rozumné rychlosti. Takzvaní motorkáři „dárci orgánů“ lítají přes limit a pochopitelně je nemá rád na silnici vůbec nikdo. Takoví lidé ale do kurzů nechodí, jsou to „závodníci“. Jezdí bez zkušeností a to je chyba. Na to bych apeloval. Kdo si chce vyzkoušet adrenalin, ať jede ze silnice někam na okruh.

Pokud se chystáte po zimě vyjet s motorkou, řádně vše zkontrolujte, ať už je to tlak v pneumatikách a další technické věci. Hlavní je, jezdit s rozumem a předvídat.

autor: Lenka Rezková
Spustit audio