Záznam z palubní kamery: pomůže při nehodě. Na internetu se jím nechlubte

13. červenec 2016 20:10

Palubní kamera v autě může pomoci při vyšetřování dopravní nehody. Tato malá krabička přes přední sklo snímá celý průběh jízdy. Zatímco například v Rakousku je používání těchto záznamových zařízení zakázáno, v České republice může policie natočený materiál použít v některých případech jako důkaz.

„V případě, že účastník dopravní nehody předloží záznam z kamery, na kterém bude zachycen nehodový děj, policista přihlédne k této skutečnosti. Takový záznam může být použit i jako důkaz v rámci správního řízení,“ vysvětluje šéf dopravní policie Tomáš Lerch.

Čtěte také

Používání palubní kamery má ale svá pravidla. Řidič, který si jí chce dát pro případ nehody do svého auta, musí myslet na to, aby mu nepřekážela ve výhledu. „Rozhodně ji nemůžeme přilepit na přísavku doprostřed skla. Ideální jsou příchytky, samolepky nebo přísavky na hladké části palubní desky, tak abychom na ni dosáhli. Nebo někam před spolujezdcem,“ říká Robert Vacek z Autoklubu České republiky.

Na internet záběry nedávejte

V případě nehody pak řidič může podle mluvčího Úřadu pro ochranu osobních údajů Davida Pavláta poskytnout nahraný materiál pouze policii, případně pojišťovně při řešení škody. „Pokud je takto postupováno, tak z hlediska Úřadu pro ochranu osobních údajů s takovými kamerovými systémy nebývá problém.“ Naopak Vacek řidiče varuje před zveřejňováním videí z palubní kamery na internetu. „Dávat nějaké veselé záběry z provozu na youtube nebo facebook, s tím opatrně. Mohli byste narazit na zákon.“

Pokud se s palubní kamerou chystáte do zahraniční, předem si zjistěte, které země jejich používání tolerují. Například v sousedním Rakousku jsou zakázané. Za porušení hrozí řidiči vysoká pokuta.

autor: Lenka Rezková
Spustit audio