Zimní pneumatiky: kdy a na jakých místech jsou povinné?

31. říjen 2016

Řada řidičů na poslední chvíli přezouvá letních pneumatiky na zimní. Vzhledem k předpovědi počasí na následujících sedm dní to ale zatím není až tak nutné. Kde a za jakých okolností musí motoristé jezdit se zimním obutím?

Zimní pneumatiky jsou v Česku povinné od začátku listopadu do konce března, a to pokud na silnici leží souvislá vrstva sněhu, ledu nebo námraza. Případně, když se dá v souvislosti s počasím předpokládat taková situace během jízdy. Pokud ale řidiči při cestě autem projíždějí úseky, které jsou označené značkou Povinná zimní výbava, tam je bez ohledu na počasí možné vjet jen se zimním obutím, a to celoročně, pokud to značení nenařizuje jinak.

Čtěte také

„Tato značka řidiči říká, že se v této oblasti může setkat s častějším výskytem ledu a sněhu a to znamená, že by jeho vozidlo mělo být vždy obuto do zimních pneumatik. Určitě je dobré, aby řidič s sebou měl i sněhové řetězy,“ vysvětluje Robert Vacek z Autoklubu České republiky.

Řidiči, kteří jezdí převážně ve městech, někdy nepřezouvají pneumatiky celou zimu. Když ale zaviní dopravní nehodu, může nastat problém. Pokud totiž pojišťovna prokáže, že nehoda souvisela s letními pneumatikami, může to zohlednit v pojistném plnění. Upozorňuje na to Aleš Povr z České kanceláře pojistitelů. „Pojišťovna škodu poškozenému zaplatí celou, ale může uplatnit regres vůči viníkovi, který neměl zimní pneumatiky.“

A přezout pneumatiky se podle Roberta Vacka vyplatí i při cestě do zahraničí. „Horské země, jako je Švýcarsko nebo Rakousko, jsou velmi pečlivé při kontrole zimního obutí, když vjedete na horské silnice. A v případě, že způsobíte dopravní komplikaci například díky tomu, že nemáte zimní pneumatiky, pak to policisté velmi přísně postihují.“ V Česku zatím policie kontrolu zimního obutí nechystá. To se ale může změnit ve chvíli, kdy se začne ochlazovat. Řidiči, kteří nebudou mít přezuto, riskují blokovou pokutu do dvou tisíc korun.

autor: Lenka Rezková
Spustit audio