Zimní pneumatiky už jsou povinné

1. listopad 2014 13:10

Ranní teploty už se na řadě míst pohybují okolo 0°C. V takovém počasí se na silnicích objevuje námraza a v takovou chvíli už nesmíme od dnešního dne vyjet s autem na letních pneumatikách. Jinak nám hrozí minimálně pokuta až do dvou tisíc korun na místě.

Zimní pneumatiky jsou povinné, jakmile je na silnici námraza, náledí nebo sníh, a to už ve chvíli, kdy před takovým počasím varuje předpověď počasí. Rozdíl mezi zimními a letními pneumatikami je podle Igora Siroty z ÚAMK především v jejich konstrukci.

„Zásadní rozdíl je nejenom ve vzorku samotného běhounu, ale především ve směsi. Kde je víc siliky, je směs měkčí a tím pádem přilnavější na kluzký mokrý povrch,“ popisuje Igor Sirota.

Čtěte také

Velkou roli, i v našich zeměpisných šířkách, hraje především zcela odlišný vzorek zimních pneumatik. „V případě vody je zimní pneumatika schopná odvézt až 70 nebo 80 procent vody, která se tam nachází. Totožná letní by odvedla zhruba 45 procent,“ říká Igor Sirota.

A rozdíl v bezpečnosti je podle Martina Faráře z Besipu jednoznačný. „V případě 50kilometrové rychlosti při jízdě na sněhu zimní pneumatiky mají o osm metrů kratší brzdnou dráhu než v případě letních pneumatik. Můžeme uvést příklad, kdy vozidlo brzdí z rychlosti 30 kilometrů přímo na ledu, tak zde je rozdíl oproti zimním pneumatikám v případě letních o 11 metrů horší.“

A nezapomínejme, že rozdíl je i ve výšce dezénu. Ojetá zimní pneumatika s výškou dezénu 6 milimetrů má oproti nové o 30 % delší brzdnou dráhu.

autor: pgj
Spustit audio