Znáte značku Zimní výbava?

20. listopad 2013 13:16

Na většině cest není sníh ani námraza, přesto mohou řidiči dostat pokutu za nepoužití zimních pneumatik. A to tam, kde je značka Zimní výbava. Tato dopravní značka přikazuje použití zimních pneumatik bez ohledu na počasí. Jenže, jak zjistit, u které cesty stojí? Internet nemusí být zrovna výhrou.

O tom, kde bude značka Zimní výbava, rozhodují jednotliví správci komunikací. Těch jsou u nás ovšem stovky, takže nejjednodušší je najít si to na internetu. „Přiznám se, že tuto značku jsem ještě na cestách neviděl“, směje se starší řidič a určitě není sám. Podle průzkumu naší největší pojišťovny jen polovina řidičů tuší, že značka Zimní výbava stále existuje a jen třetina ví, jak vlastně vypadá.

Takže pro připomenutí – jde o kulatou, modrou značku, kde je bílé auto a vločka. A řidičům přikazuje od 1. listopadu do konce března na takto označené silnici mít na autech zimní pneumatiky, a to bez ohledu na počasí. A to je důležité při případné nehodě, protože kdo na takové cestě způsobí na letních gumách nehodu, tomu pojišťovna nemusí proplatit celou škodu. Takže je opravdu dobré vědět, kde na takovou značku můžeme narazit.

Čtěte také

„To by musela existovat nějaká mapa, kde opravdu tyto značky jsou. Já tam přijedu, vidím značku a co teď, když gumy nemám“, doplňuje řidič. A v tom je právě ten problém. Na internetu najdeme několik map, znázorňujících instalaci značky Zimní výbava. Bohužel většinou jsou zastaralé. Po zavedení celoplošné povinnosti použití zimních pneumatik za zimního počasí totiž z mnoha cest tyto značky zmizely. A to především z dálnice D1, což v našem vysílání už před dvěma lety oznamovala Nina Ledvinová z Ředitelství silnic a dálnic. „Na dálnici D1 nebude značka Povinná zimní výbava z důvodu, že jsme nedostali stanovení i z Ministerstva dopravy.“

To platí i letos. Takže je s podivem, že i na mapě stránek dopravniinfo.cz, které spravuje právě Ředitelství silnic a dálnic, dálnice D1 stále figuruje. Značka zimní výbava zůstala většinou jen na horských cestách a nejčastěji ji najdeme v Krkonoších a Krušných horách. „Co se týká silnic I. třídy, je to silnice I/7 při výjezdu z Chomutova na horu Svatého Šebestiána, a také silnice I/8 z Dubí na Cínovec a dále je to dalších 46 úseků převážně silnic II. a III. tříd,“ potvrzuje Magdalena Hanáčková z Krajského úřadu Ústeckého kraje.

Čtěte také

Značka Zimní výbava je ještě na pěti úsecích silnic první třídy – tři jsou na Olomoucku, u Mohelnice, Šternberku a Lipové Lázně. Další pak na Pardubicku, od Jablonného nad Orlicí po Červenou Vodu, a také na Severní Moravě. „Jedná se o silnici I/56 u obcí Ostravice a Bílá v okrese Frýdek-Místek“, upřesňuje Šárka Vlčková z Krajského úřadu Moravskoslezského kraje.

Řidičům pro jízdu na letních pneumatikách na cestě označené značkou Zimní výbava hrozí pokuta do výše 2 tisíc korun.

autor: evk
Spustit audio