Papež Benedikt XVI. poprvé u nás

5. leden 2015
Křesťanský týdeník , Křesťanský týdeník

S kým se Svatý otec v Česku setká, jak se stavěl baldachýn pro bohoslužbu v Brně-Tuřanech, kde se pečou hostie, kdo je Joseph Ratzinger - občan, kardinál, náměstek Ježíše Krista na Zemi a nástupce svatého apoštola Petra? Na Radiožurnálu uslyšíte kompletní zpravodajství z cesty nejvyššího představitele římskokatolické církve a rozšířený servis Zelené vlny z Prahy, Brna i Staré Boleslavi.

Redaktoři zahraniční redakce vám živě zprostředkují přílet papeže Benedikta XVI. i všechny důležité akce, kterých se zúčastní. Uslyšíte reportáže z brněnské mše svaté i z Národní svatováclavské pouti ve Staré Boleslavi. Ve vysílání Radiožurnálu se také dozvíte, jak vypadala příprava jeho cesty, jaký zájem mezi českými věřícími budí papežova návštěva, jak se změnil Vatikán za Benedikta XVI. nebo jakými dopravními prostředky Jeho Svatost jezdí. Spoustu dalších informací samozřejmě uslyšíte v pořadech náboženské redakce Doteky víry (vysíláme v sobotu a neděli od 21.05 hodin) a Křesťanský týdeník (v sobotu od 9.05 hodin).

Program vysílání Radiožurnálu k návštěvě papeže Benedikta XVI.

sobota 26. září
11.00 - Host Radiožurnálu
Hostem Václava Žmolíka v sobotním Poledním Radiožurnálu bude katolický duchovní Miloslav Fiala od Nejsvětějšího Srdce Páně v Praze 2. Mluvit budou o papežovi a jeho návštěvě v Česku, o politice Vatikánu, o katolické církvi a jejím postavení i perspektivách v současném světě.

11.20 - přímé vstupy z příletu papeže Benedikta XVI. na pražské ruzyňské letiště

21.05 - Doteky víry
Hostem Evy Hůlkové bude profesor Tomáš Halík, prezident České křesťanské akademie. Téma je nasnadě - papežská návštěva. Co ukáže, naznačí nebo naplno zdůrazní? Benedikt XVI. má při této pastorační a státní návštěvě opravdu nabitý program. A tak už na sklonku prvního dne bude mít za sebou mnoho setkání - od mladých rodin u Pražského Jezulátka, přes prezidenta a další osobnosti společenského a politického života, až po duchovní a řeholníky pod klenbou svatovítské katedrály. V jakém duchu se návštěva ponese a jak si Benedikt XVI. s Čechy porozumí?

neděle 27. září
Dopoledne - přímé vstupy a reportáže ze mše svaté na letišti v Brně-Tuřanech celý den - informace o dopravní situaci na dálnici D1 a v okolí Brna
(přímý přenos mše svaté uslyšíte na stanici ČRo 3 - Vltava)

21.05 - Doteky víry
Nedělní Doteky víry nabízejí pestrou mozaiku k návštěvě papeže Benedikta XVI. v Česku: Jaký je vlastně jeho vztah k mládeži? A velká Benediktova témata - vztah mezi vírou a rozumem, či mezi vírou a svobodou - mohou oslovit i sekulární českou společnost? Proč se tento vědec a významný teolog rozhodl nazpívat CD v různých jazycích? A co jeho encyklika Láska v pravdě, kde papež hledá řešení pro celou škálu oblastí života - jak ji respektují odborníci, například ekonomové?

pondělí 28. září
celý den - přímé vstupy a reportáže ze svatováclavské pouti ve Staré Boleslavi
(přímý přenos mše svaté uslyšíte na stanici ČRo 2 - Praha)

Aktuální informace o pořadech vysílaných na stanicích Českého rozhlasu při příležitosti návštěvy papeže Benedikta XVI.

Dopravní zpravodajství Zelené vlny během papežovy cesty Českem

Radiožurnál vás bude informovat o dopravní situaci ze všech míst, která papež navštíví. Ve vstupech Zelené vlny uslyšíte o provozu na dálnicích i silnicích, kudy papežský konvoj i návštěvníci bohoslužeb budou projíždět. V Praze, Brně i Staré Boleslavi budou papežovu cestu doprovázet také motohlídky Zelené vlny. V Brně bude dopravní situaci přímo z centra velitele dopravního zásahu sledovat redaktor Zelené vlny.

Příjezdové trasy v Brně

V neděli 27. září a v pondělí 28. září, na státní svátek, vysílá Radiožurnál zpravodajství Zelené vlny podle víkendového schématu - tedy v půlhodinových intervalech. Kvůli návštěvě papeže Benedikta XVI. ale s pravidelnými relacemi začínáme už v 6.30 hodin, namísto obvyklých 8.30 hodin.

V neděli 27. září bude uzavřena dálnice D1 v Brně v 7kilometrovém úseku od 196. do 203. kilometru v obou směrech. Dálnice poslouží jako parkovací místo pro autobusy návštěvníků mše svaté na přilehlém letišti. Kvůli snadnější orientaci rozdělila Policie ČR parkoviště na D1 barevnými zónami. Pro osobní auta budou jako parkoviště sloužit také Černovické terasy a bývalé letiště ve Slatině, odkud budou na nové letiště zdarma jezdit speciální linky MHD.

Objízdné trasy uzavřené dálnice D1 povedou v obou směrech po dvouproudých silnicích I/41, II/374 a R50 přes ulice Hněvkovského, Černovickou, Otakara Ševčíka a Ostravskou. Vše bude značeno, provoz na semaforech bude kvůli plynulosti silničního provozu řídit Policie ČR.

Pro řidiče jedoucí z Ostravy nebo Olomouce můžeme doporučit severní cestu po silnici číslo 35 přes Mohelnici, Svitavy, Vysoké Mýto, Hradec Králové a po dálnici D11 ve směru na Prahu. Tak se Brnu a jižní cestě vyhnou úplně.

Příjezdové trasy do Staré Boleslavi,

Ověřené zdroje
Informace, které předáváme řidičům, čerpá Zelená vlna z ověřených zdrojů: Policie ČR, Národní dopravní informační centrum, Global Assistance, Český hydrometeorologický ústav, letecký monitoring, motohlídky ČRo a rozsáhlá síť dopravních Zpravodajů Zelené vlny, kteří volají na bezplatnou linku 800 12 20 12.

Budeme rádi, pokud nám z cest - nejen do nebo z Brna a Staré Boleslavi - zavoláte i vy. Díky vám tak budeme moct posluchačům/řidičům poskytnout co nejvíce detailních informací. Za vaše telefonáty děkujeme.

Vysílání ČRo 1 - Radiožurnálu si můžete naladit na síti VKV/FM vysílačů po celé České republice a na dlouhé vlně 270 kHz. Poslouchat nás můžete i přes internet, pomocí DVB-S přijímače (satelit Astra 3A) a ve veřejnoprávním DVB-T multiplexu (Čechy, Vysočina, Brněnsko, Ostravsko).

Mapa pokrytí veřejnoprávního multiplexu

Záznamy vybraných pořadů Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání. Pro automatické ukládání záznamů oblíbených pořadů do svého počítače nebo mp3 přehrávače můžete využít službu Podcast.

autor: lep
Spustit audio

Více z pořadu