Chytré lampy umějí dobít elektromobil. Jedna stojí na Výstavišti, další dvě ve Vršovicích

16. prosinec 2016

Pražané už si téměř tři týdny mohou dobíjet své elektromobily u takzvaných chytrých lamp. V metropoli je postavila Pražská energetika, která svými dobíjecímí stanicemi konkuruje společnosti ČEZ. Elektromobily zatím umí dobíjet zatím tři lampy. Podobná osvětlení už fungují například v sousedním Německu. Nejvíc lamp mají v Bádensku-Württembersku. Češi si na novinku teprve zvykají.

Na holešovickém Výstavišti v Praze se pomalu rozsvěcí lampy. Vedle budovy plaveckého bazénu je ale jedna, která se ostatním v ničem nepodobá. Připomíná tykadlo a navíc díky LED technologii svítí bíle. Říká se jí chytrá.

„Chytrá lampa umí kromě nabíjení elektromobilů nebo elektrokol poskytovat také wifi připojení. Zároveň má na sobě tlačítko SOS, dovoláte se tedy pomoci u složek integrovaného záchranného systému. Monitoruje i ovzduší, teplotu a světelnost,“ vyjmenovává Martin Kala z pražských Rozvojových projektů.

Parametry se průběžně střídají na displeji, který je umístěn na lampě ve výšce očí. Dole se pak dokonce měří míra hluku v decibelech.

„Do budoucna se uvažuje, že se budete moct přes webovou aplikaci na lampu vzdáleně připojit a podívat se, jak krásně máme na Výstavišti nebo jakou hlučnost provozuje nějaká akce. Když bude chytrých lamp v Praze více, tak si budete moct porovnat teplotu, světelný jas a kvalitu ovzduší,“ vysvětluje Kala.

Jedna chytrá lampa tedy stojí na pražském Výstavišti, další dvě jsou v ulici Na Hroudě v Praze-Vršovicích. Zatím je ale projekt ve fázi testování.

Čtěte také

„Jakmile v pilotním provozu do poloviny příštího roku ověříme, že vše pracuje podle předpokladů, bude možné nabízet takový typ chytrého osvětlení k využití nejen Praze, ale i dalším městům a obcím v Česku,“ říká generální ředitel Pražské energetiky Pavel Elis.

Kolik chytrých lamp v Praze a dalších českých městech nakonec bude, záleží hlavně na řidičích. Pokud si k lampám najdou cestu, budou mít města dobrý důvod je pořídit.

autor: msk
Spustit audio