Cyklisté, kteří na silnici jezdí vedle sebe, porušují předpisy

Jezdíte často po silnici na kole vedle sebe? Přesně to je podle BESIPu jeden z častých prohřešků cyklistů. Ti přitom musí podle pravidel silničního provozu jezdit pouze za sebou. Někteří se tím ale neřídí a skončit to může i nehodou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cyklistika

Cyklistika | Foto: public domain, skeeze

Jeden z posledních případů je z letošního června. Paralympijského cyklistu Michala Starka, který jel v rámci tréninku spolu s ostatními po silnici vzadu ve dvojcích, napadl agresivní řidič dodávky.

Nic vážného se naštěstí nestalo, Stark z potyčky vyvázl jen s lehkým zraněním.

„Řidiči, který na kole nikdy nejezdil, chybí empatie. Netuší, co to obnáší na něm jezdit. V autě se proto chovají agresivně,“ vysvětluje důvody agresivního chování dopravní psycholog Michal Walter. Chyba podle něj může být i na straně cyklistů, kteří při jízdě kličkují. Osobně ale nevidí chybu na žádné straně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Chyba při nehodě může být jak na straně řidiče, tak i cyklisty. Problematikou těchto nehod se zabývá Lenka Rezková.

Podle Romana Budského z Týmu dopravní bezpečnosti cyklisté někdy zapomínají na to, že jízda vedle sebe je proti předpisům.

„Je třeba znovu a znovu zdůrazňovat to, že cyklisté mají jezdit jednotlivě za sebou. Není možné, aby jeli dva nebo tři vedle sebe nebo vytvářeli takzvané pelotony,“ říká Budský.

Chyby však nedělají jen cyklisté, ale i řidiči aut. Například tím, že zapomínají při předjíždění cyklisty dávat blinkr.

„Je to velmi důležité pro to, aby byl čitelný provoz. Při řízení musím upozornit vozidla jedoucí za mnou, že předjíždím nebo objíždím překážku,“ vysvětluje šéf dopravní policie Tomáš Lerch.

V případě, že řidič nebliká, dopouští se přestupku, za který mu hrozí bloková pokuta až 2000 korun. Ve správním řízení pak může viník zaplatit až 2500 korun.

Lenka Rezková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme