Lyžování se může pořádně prodražit. Na co si dát v cizině pozor za volantem?

Pokud míříte na jarní prázdniny lyžovat do zahraničí, dejte si pozor na úseková měření a radary. V Německu, Rakousku nebo Itálii se můžou pokuty za rychlost jít do tisíců eur. Obsílka navíc může dorazit třeba s mnohaměsíčním zpožděním. Rychlost ale není jediný přestupek, za nějž hrozí sankce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dálnice, zima, sníh, ilustrační foto

Dálnice, zima, sníh, ilustrační foto | Zdroj: Reuters

„Loni jsme byli v Benátkách... Přišla mi pokuta po osmi měsících," říká Českému rozhlasu pan Jiří.

Na severu Itálie překročil povolenou rychlost o jedenáct kilometrů, což znamená pokutu 45 eur. Tedy pokud viník stihne odeslat peníze do pěti dnů. Pokud ne, je to o 15 eur více. A když tak neučiní ani do 60 dnů, pak se účet vyšplhá na 100 euro, tedy v přepočtu 2700 korun.

„V Rakousku i Itálii ty pokuty jsou vysoké, například v Itálii při způsobení nehody je to až 4400 eur za rychlost," vysvětluje mluvčí Ústředního automotoklubu (ÚAMK) Petr Vomáčka. To je v přepočtu asi 120 000 korun. V případě vážnějšího přestupku může šofér přijít v dané zemi i o body, nebo rovnou o řidičský průkaz. Rakouské radary pak nově sledují třeba i telefonování za volantem.

Nezapomeňte na nové dálniční známky. Policie je kontroluje a rozdává pokuty

Číst článek

„Pevné kamery mohou řidiče pokutovat i za nepřipoutání se nebo absenci helmy na motorce," dodává Vomáčka.

V Rakousku si také dejte pozor na nízkoemisní zóny na dálnicích, kde vám kromě pokuty za rychlost hrozí i pokuta za znečištění životního prostředí. Vyjde na 2000 eur. Na Slovensku pak počítejte se zvýšeným počtem policistů přímo na silnicích.

Loni v létě na rychlou jízdu u slovenských sousedů doplatil český řidič mířící domů z Bratislavy. Uháněl rychlostí 219 kilometrů za hodinu, za což dostal pokutu téměř 22 000 korun.

Matěj Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme