Neroztlačujte novější auto, které v mrazu nestartuje, radí odborník. Škody mohou být značné

Občas se to stává. Člověk si po mrazivé noci sedne ráno do auta, otočí klíčkem v zapalování a nic se nestane. Jen se rozsvítí kontrolky a motor buď škytne, nebo se nestane vůbec nic. Nejčastěji na vině bývá slabá baterka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

auto, sníh, zima, mráz

auto, sníh, zima, mráz | Foto: Filip Jandourek

Příčin, proč auto po mrazivé noci nemůže nastartovat, může být několik. Nejčastěji je ale na vině právě slabá baterie. U starších aut bez katalyzátoru může pomoci roztlačení.

Novější vozy by se ale roztlačovat neměly, tvrdí Robert Vacek z Autoklubu České republiky. „Jestliže máte staré vozidlo, například starou Škodovku 120, žigulíka, tam bezesporu může roztlačení pomoci. Ale u moderních vozů bych toto nedoporučil. Může dojít k poškození katalyzátoru, přeskočení rozvodových řemenů a škody na vašem autě budou nemalé,“ řekl Vacek.

Zamrzlé dveře auta nepolévejte a neohřívejte zapalovačem. Pomůže rozmrazovač nebo pojišťovna

Číst článek

U moderních aut jsou tak jedinou možností startovací kabely. Řidič by se měl postupovat podle přiloženého návodu. Kabely se musí připojit nejdřív k vozu s vybitou baterií a potom k autu, ze kterého budeme startovat.

„To druhé auto je nastartované, normálně běží. Řidič trochu přidá plyn, aby tam bylo dostatečné napětí a proud a teprve poté startujeme naše vozidlo. Pokud se nám povede nastartovat, ještě chvilku necháme obě auta běžet a teprve potom odpojujeme kabely,“ vysvětlil Vacek.

Pokud řidič nemá možnost nastartovat svůj vůz pomocí jiného auta, pak se může obrátit na asistenční službu, která se startováním pomocí kabelů pomůže. Problémům s vybitou baterií je ale možné předejít. A to třeba tím, že si necháme při pravidelné prohlídce v servisu změřit její kapacitu. Mechanik tak může zjistit, jak je na tom baterie se životností.

Lenka Rezková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme