Od začátku července zemřelo na silnicích 16 lidí. Příčinou je nepozornost i alkohol

Silnější provoz a nepozornost řidičů zaměstnaly na začátku prázdnin dopravní policisty. Ti zasahovali téměř u 1300 dopravních nehod. I letos při nich umírali lidé. Nehod ve srovnání s loňským začátkem prázdnin celkově ubylo asi o dvě stovky. Během prvního týdne v červenci ale zemřelo na silnicích už 16 lidí. To je o jednu osobu více než loni.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policisté kontrolují u Žatce alkohol na Velikonoční pondělí

Policisté kontrolují u Žatce alkohol na Velikonoční pondělí | Foto: Gabriela Hauptvogelová

Za celou řadu tragických střetů podle dopravní police může nepozornost řidičů. Svou roli ale často hraje také alkohol.

Třeba ve středu večer zasahovali záchranáři u nehody na Teplicku, kde opilý řidiči srazil mladou rodinu, která nastupovala do auta. Žena a dvě děti byly těžce zraněny, jedno z dětí pak zemřelo v sanitce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Od začátku července na českých silnicích zemřelo už 16 lidí. To je o jednu osobu více než loni

Martin Farář z Besipu si myslí, že silný provoz se na nehodách začátkem července určitě podílí. Podle něho ale řidiči také zapomínají, že nejedou v autě sami.

„Musí myslet na to, že ve vozidle s nimi často cestují blízcí a rodina. Když dojde k dopravní nehodě a vozidlo je plně obsazené, pak jsou i ty následky samozřejmě mnohem tragičtější,“ uvádí Farář.

Podle něj se více bourá také proto, že lidé jezdí v létě na dlouhé cesty často unavení nebo se plně nevěnují řízení.

Řidiči by měli dodržovat rychlost a neporušovat předpisy například v omezení, to je podle Faráře to nejlepší doporučení, jak dopravním nehodám zabránit.

„Tam, kde je provoz řízen střídavě, kyvadlově, pomocí světelných signálů, lze často vidět, že řidiči neradi čekají a do úseku vyjíždí například i na červenou, protože ví, že se blíží zelená,“ říká Martin Farář.

Řidiči se podle něj mají plně věnovat řízení a snažit se předvídat dění na silnici. Někomu se může zdát, že jde o opakování naprosto banálních rad. Jak ale ukazují policejní statistiky, právě porušování těchto nejzákladnějších pouček často vede ke smrtelným nehodám.

Oběti dopravních nehod | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Luděk Hubáček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme