Policie převzala tři elektromobily. Nemají majáčky, budou pro pochůzkáře

OBRAZEM. Česká policie bude půl roku zkušebně jezdit v elektromobilech. Tři auta na elektrický pohon v Praze slavnostně převzal přímo policejní prezident Tomáš Tuhý. Elektromobily vypadají jako běžné policejní vozy, nemají ale namontované majáky. Policisté je totiž chtějí používat jenom k řešení drobných přestupků v centru Prahy a v případě potřeby si dají na střechu malý maják.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policejní prezident Tomáš Tuhý

Policejní prezident Tomáš Tuhý | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„Myšlenka byla, aby to bylo v hlavním městě, zejména v zónách parků. Máme tady Stromovku, máme tady Šárecké údolí. To znamená, primárně budou zařazeny pod obvodní ředitelství pro Prahu 1 a budou působit zejména na Praze 7 a Praze 6,“ vysvětluje policejní prezident Tomáš Tuhý.

Každý elektromobil je ale potřeba někde nabíjet. Policie nemá žádné vlastní dobíjecí stanice. K vozidlům dostali standartní kabely do zásuvky, ze kterých se elektromobil nabíjí několik hodin. Podle Tuhého proto chtějí využívat hlavně veřejné rychlodobíjecí stanice.

Přehrát

00:00 / 00:00

Policie převzala na půlroční testování tři elektromobily. Více si poslechněte v reportáži Luďka Hubáčka.

„Volili jsme takovou oblast, kde rychlonabíječky existují, aby police mohla být připravená vozidla dobíjet. Podotýkám, nebudou to zásahová vozidla. Jsou to vozidla pro takzvanou obchůzkovou službu,“ dodal Tuhý.

Jenže rychlodobíjecích stanic je v okolí pražského centra sotva 15 a nemusí být vždy volné. Navíc dojezd elektromobilu snižují rozsvícená světla nebo třeba v teplém počasí i zapnutá klimatizace.

„V praxi nám to ukázalo, že jsme schopni v těchto podmínkách najet zhruba nějakých 80 až 100 kilometrů, což pro potřebu městské policie v Pardubicích nevidím jako optimální, protože si v tuhle chvíli nemůžeme dovolit z dvanáctihodinové služby v podstatě na dvě hodiny odstavit vozidlo a dobíjet ho,“ potvrzuje ředitel Pardubické městské policie Rostislav Hübl, kde už jeden elektromobil testovali.

Policie chce podle svého šéfa Tomáše Tuhého ve svém vozovém parku mít víc ekologických vozidel a přispět tak ke zlepšení životního prostředí. Jen loni policie nakoupila asi 100 vozidel na stlačený zemní plyn. Časem k nim možná přibydou i elektromobily.

Předání trí vozidel BMW na elektrický pohon policii, Tomáš Tuhý | Foto: Filip Jandourek

Předání trí vozidel BMW na elektrický pohon policii | Foto: Filip Jandourek

Předání trí vozidel BMW na elektrický pohon policii | Foto: Filip Jandourek

Luděk Hubáček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme